Öğretmenlere Sigara Kısıtlaması

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bir genelge yayınlayarak, öğretmenlere kısıtlı sigara yasağı getirdi.

ANKA - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bir genelge yayınlayarak, öğretmenlerin sigara yasağının fiilen uygulanacağı tarihe kadar sigara yasağına uymalarını ve öğrencilerin görebileceği yer ve ortamlarda kesinlikle sigara içmemelerini istedi.

Milli Eğitim Bakanı Çelik, "5727 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun"un uygulanması konulu bir genelge yayınladı.

Çelik genelgede, 5727 sayılı kanunun 3. maddesine göre, okul öncesi eğitim kurumlarının, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları, yaygın eğitim dahil olmak üzere ilk ve ortaöğretim kurumlarının, kültür ve sosyal hizmet binalarının koridorları ile kapalı ve açık alanlarında kesinlikle sigara içilmeyeceğinin hükme bağlandığını belirtti.

Çelik, konu ile ilgili çalışmaları planlamak, yürütmek ve sonuçlarını değerlendirmek amacıyla Vali yardımcısının başkanlığında, Belediye Başkanı ya da temsilcisi, İl Milli Eğitim Müdürü, İl Sağlık Müdürü, İl Çevre ve Orman Müdürü, İl Kültür ve Turizm Müdürü, Yeşilay Derneği Başkanı ile ilköğretim ve ortaöğretim okullarından birer Okul Aile Birliği Başkanı’nda oluşan bir komisyon kurulacağını bildirdi.

Komisyon çalışmaları kapsamında, örgün ve yaygın eğitim kurumlarında, sigaranın insan sağlığına zararları ve bu zararların önlenmesine yönelik eğitim, sportif ve kültürel faaliyetlere ağırlık verilecek.

Sigaranın insan sağlığına zararlı etkileri, dumansız çalışma ortamları oluşturmanın gereği ve önemi konusunda basılı ve görsel eğitim araçlarından yararlanılarak, bu konuda konferans, açık oturum ve paneller düzenlenecek.

Eğitici faaliyetlerin düzenlenmesinde çevredeki üniversiteler, sağlık kuruluşları, gönüllü kuruluşlar, basın ve yayın organları ile işbirliği yapılacak.

Kolluk kuvvetler ile işbirliği yapılarak okul idareleri, okul çevrelerinde tütün ürünleri, paket açılarak adet şeklinde veya daha küçük paketlere bölünerek satılmaması konusunda gerekli önlemlerin alınması sağlanacak.
Genelge ile bakanlığa bağlı her türlü örgün ve yaygın eğitim kurumları, öğretmen evleri, uygulama otelleri ile merkez ve taşra teşkilat hizmet birimlerinde, birim amirlerince daha önceki uygulamalara bağlı olarak sigara içme yeri olarak ayrılan mekanlar, kanunun yürürlüğe gireceği 19 Mayıs 2008 tarihinden itibaren kapatılarak eğitim kurumlarının ihtiyacı olan diğer işler için tahsis edilecek.

Öğrenci taşıyan servis araçlarında kesinlikle sigara içilmeyecek.
Sigara yasağının fiilen uygulanacağı tarihe kadar, söz konusu sigara yasağına önce öğretmenler ve eğitimciler uyacak ve öğrencilerin görebileceği yerlerde kesinlikle sigara içmeyecekler.

Tütün ürünlerinin içilmesinin yasaklandığı yerlerde, yasal düzenleme ve buna uymamanın cezai sonuçlarını belirten uyarılar, herkes tarafından görülebilir yerlere asılacak.

Okulların Yeşilay kulüpleri aktif hale getirilecek, sigara içmeyi hatırlatacak kül tablaları kaldırılacak. 19 Mayıs 2008 tarihinden itibaren otelcilik hizmeti verilen öğretmen evleri ve Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı okulların uygulama otellerinde tütün ürünleri tüketen müşterilerin konaklamasına tahsis edilmiş odalar oluşturulacak. Yasağa uymayanlar idari para cezası ile cezalandırılacak.

Gündem Haberleri

Aile Danışma Merkezleri Yönetmeiği
Gazze'nin tek kanser tedavi hastanesi yakıtı bitince kapandı