Okulların açılmasıyla birlikte ailelerin en çok zorlandığı konulardan biri de ödevler… Okulda kendini derse veremeyip dikkati çabuk dağılan, ev ödevlerini yapmak istemeyen ya da ailesinden yeterli desteği göremeyen çocukların okul başarısı olumsuz etkileniyor. Çocuğun kapasitesini gereğinden fazla zorlamak ve okul başarısını çok fazla önemsemek ise çocukta psikolojik sorunlara yol açabiliyor. Us Psikiyatri Enstitüsü’nden Çocuk ve Ergen Psikoloğu Aynur Sayım, çocuğun okul başarısını olumsuz etkileyen nedenler ve ailelerin yapması gerekenler hakkında bilgi verdi.
Çocuğu Kapasitesinin Üzerinde Zorlamak Kaygıya Yol Açabilir
Çocuğun bireysel özellikleri; zeka düzeyi, dikkat, öğrenme tarzı, psikiyatrik durumlar… Aile; aile içi iletişim, sorunların varlığı, ailenin desteği…
Okul; okulun sistemi, öğretmen faktörü, sınıftaki çocukların düzeyi vb. nedenler çocuğun okul başarısını etkileyen nedenler arasında yer alıyor.
Öğrenme Sorunu Yok İse Disiplin Sorunu Vardır
Çocuğun öğrenme sorunu yok ise disiplin konusunda çalışılmalıdır. Televizyon, tablet, telefon gibi aletlerin, çocuk derslerini bitirdikten sonra belirli bir süre kullanmasına ve izlemesine izin verilmelidir. Uyku ve ders çalışma saatleri olabildiğince belli bir düzende ve çocuğun çalışma ortamı sabit olmalıdır. Anlamadığı konular yapılabiliyorsa aile tarafından anlatılmalı, yapılamıyorsa cevreden ya da bir öğretmen desteği alınmalıdır.
Öğrenme Sorunu Varsa Uzman Desteği Alınmalı
Öğrenme sorunu olan çocuklar için gereken test ve tetkikler yapılarak çocuğun öğrenme sorununun nedenine ulaşılmalı ve tedavi edilmelidir. Bireysel rehabilitasyon ve birebir çalışmalar yaptırılmalıdır. Psikiyatrik ve psikolojik sorun yaşayan çocuklar derse yeterince odaklanamadıklarından dolayı öğrenmeleri sağlıklı gerçekleşemez. Tedavi ile birlikte eksik kalan dersleri için özel çalışma yapmaları ve öğrenme desteği almalıdırlar.
Çocuğunuzun Ödevlerini Siz Yapmayın
Çocuğu yoruluyor diye onun yerine özellikle performans ödevlerini yaparak, gereğinden fazla destek veren aileler var. Amaç, çocuğun yeteneklerini geliştirmesi ve öğrenmesiyken bu durumda gerçekleşemiyor. Korunan ve kollanan çocuk, hayat içinde kendisini nasıl gerçekleştirecek? Nasıl sorunlarla baş edecek? Nasıl atılgan olacak? Ebeveynler farkında olmadan çocuklarına bu şekilde zarar vermiş oluyorlar. Öğretmenlerin de bu durumu fark edip veli ile görüşmesi gerekiyor. Bir başka açıdan bakılacak olunursa ailenin ihmali nedeniyle öğrenme sorunu fark edilmeyen çocuklar da başarısız olur ve bu durum tembellikle karıştırılabilir. Her ikisi de çocukların başarısını olumsuz etkileyen aile kaynaklı sorunlardır.
Başarılı Olman Lazım Mesajı Başarısızlığa Götürüyor
Okul başarısını fazlaca önemseyen ailelerin çocuklarında performans kaygısı görülüyor. Çocuk sürekli verilen “başarılı olman lazım” mesajı nedeniyle bunu gerçekleştirememekten korkuyor ve başarısı düşebiliyor. Dersler önemli evet ama çocuğun ruh sağlığı, sosyal ve bedensel gelişimi de aynı derecede önemlidir. Çocuğun dinlenmesi için de yeterli zamana ve etkinliğe ihtiyacı vardır. Spor, müzik, drama, dans vb. aktivitelerle desteklenen çocuklar daha disiplinli, daha sağlıklı ve mutlular… Ailenin modelliği de iç disiplinle ilgili çocuğun başarısında önemlidir. Kendini yönetebilen, zamanını iyi kullanabilen ailelerin çocuklarında bu davranışlar rol model olarak görülmektedir.