Öğrenciler Zihinsel Yetersizlik Üzerine Panel Düzenledi

Akdeniz Üniversitesi öğrencileri tarafından"Zihinsel Yetersizliği Olan Birey ve Ailesi Olmak" başlıklı panel düzenlendi.

 Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalında öğrenim gören öğrenciler, 1,5 ay süren Büyükşehir Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezinde yaptıkları stajın ardından aynı yerde panel düzenlendi.

"Zihinsel Yetersizliği Olan Birey ve Ailesi Olmak" Panelinde, staj sürecindeki çalışmaların anlatıldığı sinevizyon gösterisi sunuldu, zihinsel engelli çocukların oluşturduğu çocuk korosu ve hemşirelik öğrencileri hastane korkusunu aşmaya yönelik "Erkan Hastanede" adlı tiyatro oyununu sahneledi.

Etkinlikler çerçevesinde öğrencilerin ve velilerin yaptığı çeşitli hediyelik eşyalar da açılan kermesle satışa sunuldu.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nöroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Duman, zekanın anne karnından başladığını belirterek, doğum anında oluşan komplikasyonların zekayı etkilediğini, erken doğanlarda ve düşük kilolu bebeklerin riske girdiğini ifade etti.

Hemşirelik Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşegül İşler ise "Zihinsel Yetersiz Çocuğu Olan Aileye Yaklaşım" konulu sunum gerçekleştirdi.

Çocuklarla iletişimin çok önemli olduğunu vurgulayan İşler, "Çocukları ödüllendirmek çok önemli. Meyvelerle, 'aferin' gibi cümleleri çok sık kullanmalıyız" dedi.

İşler, engelli çocukların dikkat çekmeyi çok sevdiğini kaydederek, "Her çocuğun yapabileceği bir aktivite vardır. Müzik, dans... Bu onların enerjilerinin dışa vurmasıdır. Çocukları aktivitelere yönlendirmeliyiz" diye konuştu.

Engelli bir kız ve bir de erkek çocuk sahibi İnci Can ise zihinsel engellilere insanların bakışlarının rahatsız edici olduğunu dile getirerek, "Kızım sıcakkanlı, oğlum tam tersine soğukkanlı. Kızımın kendisine olan güveni sonsuz. Amacım kendi ayakları üzerinde durabilen birey yetiştirmektir" diye konuştu.

Zihinsel engelli Hasan Kubilay Başkaya da "16 yaşındayım beni küçümsüyorlardı. Buraya geldim her şey çok güzel. Tüm öğrenciler benim gibi. Bu nedenle aralarında mutluyum. İnsanların beni küçümsemelerini, hayvan isimlerini takmalarını istemiyorum" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kongre-seminer Haberleri