Öğrenciler, Ücretli Öğretmeni Takmıyor

Eğitim-İş Ankara Şube Yöneticilerinden Psikolojik Danışman ve Rehber öğretmen Devrim Koçer, öğrencilerin ilköğretim ve ortaöğretimde çalışan ücretli öğretmenleri dikkate almadıklarını söyledi.

Eğitim-İş Ankara Şube Yöneticilerinden Psikolojik Danışman ve Rehber öğretmen Devrim Koçer, öğrencilerin ilköğretim ve ortaöğretimde çalışan ücretli öğretmenleri dikkate almadıklarını, eğitim yılı başında öğretmenlere "Kadrolu musunuz, ücretli misiniz?" sorularının sorulduğunu ve bu cevaba göre tavır aldıklarını söyledi.

Eğitim-İş Ankara Şube Yöneticilerinden Psikolojik Danışman ve Rehber öğretmen Devrim Koçer, öğrencilerin ilköğretim ve ortaöğretimde çalışan ücretli öğretmenleri dikkate almadıklarını, eğitim yılı başında öğretmenlere "Kadrolu musunuz, ücretli misiniz?" sorularının sorulduğunu ve bu cevaba göre tavır aldıklarını söyledi.

Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli de YÖK ve MEB’in "ÖSS’de sıfır alan adaylar"la ilgili bir komisyon oluşturduğunu ve 2009-ÖSS’de 29 bin adayın "sıfır" aldığını hatırlatarak, "Dersler boş geçmesin diye eğitimde ücretli öğretmen adıyla farklı bölüm mezunları çalıştırılıyor. Alınan sıfırların temelini buralarda aramak lazım" diye konuştu.

-"ÖĞRENCİ GÜN SAYMAYA BAŞLIYOR"

Ücretli öğretmen uygulamasının en çok ilköğretim öğrencileri üzerinde zarara yol açtığını ifade eden Koçer, şunları dile getirdi:

"Öğrenci ilköğretimin birinci kademesinde (1-5 sınıf arası) ise, ücretli öğretmen öğrencilerin ilgilerini yeteneklerini belirleyene kadar eğitim-öğretim bitmektedir. Öğrenci bir-iki ay boyunca yeni öğretmenine alışmak için zaman harcamaktadır. Bununla birlikte ücretli öğretmenle bir önceki öğretmenini kıyaslamaktadır. Öğrenci öğretmenle anlaşamadıysa gün saymaya başlıyor. Öğrenciler ücretli öğretmeni istemediklerini, sınıfta konuşarak, sınıf içi kurallara uymayarak, verilen ev ödevlerini yapmamakla tepki göstermektedirler. Öğretmen sınıf kontrolünü sağlamak için şiddete başvurabiliyor."

-"ÜCRETLİ ÖĞRETMENİN ÖĞRENCİSİ BAŞARISIZ OLUYOR"

Koçer, sık öğretmen değişmesinin öğrencinin kendini değersiz hissetmesine yol açtığını belirterek, şöyle konuştu:

"Öğrenci her yeni gelen öğretmene kendini kabul ettirmek için uğraşmaktadır. Eğer yeni gelen öğretmene kendini kabul ettiremezse kendini değersiz hissetmeye başlamaktadır. Bu da öğrencinin ders başarısına yansımakta. Artık derslerden zayıf almaya başlamaktadır. Sınıfın yaramaz, haylaz ve tembel öğrencisi olup çıkmaktadır."

-ÜCRETLİ ÖĞRETMENİN KPSS HAZIRLIĞI-

Koçer, göreve başlayan ücretli, vekil öğretmenlerin Nisan ayı itibariyle KPSS sınavına hazırlanmak için görevi bıraktıklarını da dile getirerek, "Dersler boş geçmesin diye çok farklı branşlardan öğretmen adaylarına yer veriliyor. Bu adaylar da kendi geleceklerini düşündüklerinden haklı olarak KPSS’ye hazırlanmak için veya daha iyi bir iş bulduğunda geçici görevini bırakıyor" dedi.

-"OKULUN İKLİMİ DEĞİŞİYOR"-

Koçer, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda üç tip öğretmenle karşılaşıldığını belirterek, "Bir okulda hem kadrolu hem sözleşmeli hem de ücretli öğretmenle karşılaşmak mümkündür. Çünkü bu üç tip öğretmen sayısı bir birine yakındır. Bu durum öğrencinin eğitim almasından tutun da okulun ikliminin değişmesine kadar etkilemektedir" şeklinde konuştu.

-MEB ÖĞRETMENLERİNİN STATÜSÜ-

Koçer, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında 4/a statüsünde öğretmen (halk tarafından kadrolu öğretmen olarak bilinir)ve 4/b statüsünde sözleşmeli öğretmen ataması yaptığını belirtti ve sözleşmeli öğretmenlerin ataması yapıldığı okul dışında başka bir okula tayin isteyemediklerini söyledi.

Koçer ayrıca, il milli eğitim müdürlükleri veya ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından bir yıldan az süreli olmak üzere 4/c statüsünde geçici öğretmenin (Halk tarafından ücretli öğretmen olarak bilinir) en fazla bir okulda sekiz ay çalışabildiğini, bir sonraki dönem sözleşmeli öğretmen olarak çalışmak istese dahi bir önceki okulda çalışamadığını belirtti ve "Bundan dolayı okul-öğretmen-öğrenci- veli ile iletişim kurmakta zorluk çekmektedir" dedi.

Koçer , bu öğretmenlerin ek ders ücreti karşılığı derse girdiklerini ve ek ders saat ücreti olarak 6 lira aldıklarını da kaydetti.

Yaşam Haberleri

Şizofreni Hastalığına Yakalanan Ünlüler
Radyo Trafik'e Yeni Transfer
Evlerde Beslenen Kuşlar Alerjik Reaksiyona Neden Olabilir
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Pandemiden 2021 için dersler çıkarılmalı”