ODTÜ'lüler Üniversitede Tacizi Protesto Ettiler

ODTÜ'de bir öğrencinin Sağlık ve Rehberlik Merkezi’nde psikoloğun tacizine uğradığını iddia etmesi üzerine ODTÜ öğrencileri eylem düzenledi.

ODTÜ'de bir öğrencinin Sağlık ve Rehberlik Merkezi’nde psikoloğun tacizine uğradığını iddia etmesi üzerine ODTÜ öğrencileri eylem düzenledi. Eylemde görevlinin açığa alınmasının yetmeyeceği ifade edilip bir daha okula dönmemesi gerektiği talep edildi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) bir hazırlık öğrencisinin ODTÜ Sağlık ve Rehberlik Merkezi’nde psikolog olarak görev yapan A. A. tarafından tacize uğradığına dair iddiaya tepkiler devam ediyor. 

Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Girişimi’nin okulda düzenlediği eylemde,  Psikoloji Topluluğu’nun hazırladığı psikolog meslek etiğine dair bir bildiri dağıtılırken, tacize ve şiddete karşı bir de basın açıklaması okundu.

ODTÜ Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, konunun incelendiği ve adı geçen psikolog hakkında Yüksek Öğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurlar Disiplin Yönetmeliği gereği yasal işlem başlatıldığı, ve psikologun açığa alındığı belirtilmişti.

“Gerçek çözüm istiyoruz, üstü örtülmemeli”

Eyleme Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Girişimi’nin yanı sıra Sosyoloji, Siyaset Bilimi, Ekonomi, Dış İlişkiler ve Uluslararası İlişkiler, Psikoloji, Sosyal Demokrasi, Kitap Topluluklarının yanı sıra ODTÜ Gençsen ve Üniversiteli Genç Kadınlar destek verdi.

Fizik Binası önünde başlayan eylem, rektörlük, çarşı, yurtlar bölgesine doğru devam edip Sağlık ve Rehberlik Merkezi önünde son buldu.
Öğrenciler Sağlık ve Rehberlik Merkezi önünde beş dakika süren oturma eyleminin ardından basın açıklamasını okuyup dağıldılar.

“Her gün yüzlerce taciz ve tecavüz haberi okuyoruz duyuyoruz ve yaşıyoruz. En yakınımızdaki kişiler yaşadıklarını paylaşamıyor, paylaşamıyoruz” diye başlayan basın açıklamasında gerçek çözüm istediklerini dile getiren öğrenciler taciz iddiasının üstünün örtülmemesi gerektiğine, bahsi geçen psikologun açığa alınmasının yetmeyeceğine, bir daha çalışmayacağının garantilenmesi gerektiğine dikkat çektiler.

“ODTÜ’deki taciz basit bir olay değildir”

Başlatılan yasal işlemin takipçisi olacaklarını söyleyen öğrenciler bildirilerinde “Transeksüel olduğu için Dilek İnce’nin öldürüldüğü, mini etek giydiği için tecavüzün ‘mübah’ sayıldığı bir ülkede ve dünyada, yaşadığımız alanda, ODTÜ’de gerçekleşen taciz olayı basit bir olay değildir, örtbas edilemez, edilmemelidir” ifadelerini kullandı.

Psikoloji Topluluğu meslek etiğine dair bildiri dağıttı

Eyleme destek veren topluluklardan Psikoloji Topluluğu tarafından taciz vakalarına meslek etiği perspektifinden yaklaşan bir bildiri de dağıtıldı.

“TPD (2004) tarafından kabul edilen etik kodlara göre; Psikolog, yakınlık ve cinselliğin, hizmet verdikleri ile ilişkisini doğrudan ya da dolaylı biçimde etkileyebileceğinin farkındadır. Bu durumla bağlantılı olarak ilişkinin özelleşmesi ve cinselleşmesinden kaçınır. Çünkü bu tür ilişkiler gerekli mesleki mesafeyi azaltır, profesyonel ilişkiyi zedeler, çıkar çatışması ve kötüye kullanıma yol açabilir ve en önemlisi hizmet verdiği kişiye zarar verir. Sonuç olarak; psikolog, halen hizmet verdiği kişilere cinsel ima ve yaklaşımlarda bulunmaz, onları taciz etmez ve onlarla cinsel ilişkiye girmez (2.3.1 Cinsel Kötüye Kullanımdan Kaçınmak).” (İÖ/EZÖ)

Gündem Haberleri

Aile Danışma Merkezleri Yönetmeiği
Gazze'nin tek kanser tedavi hastanesi yakıtı bitince kapandı