Uzmanlar, çocuklar arasında obezitenin hızla yaygınlaştığını, beslenme ve yaşam biçiminin obeziteyi etkileyen en önemli unsurlar olduğunu ifade ediyor.
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Emre Atabek, özellikle çocukluk çağı obezitesinin giderek arttığını ve günümüzdeki en büyük sağlık sorunlarından birisi haline geldiğini söyledi. Doç. Dr. Atabek, "Bu yaştaki obezite, özellikle ruhsal ve fiziksel problemlere yol açan bir enerji metabolizması bozukluğudur. Çocukluk çağındaki obezitenin en büyük nedenleri ise beslenme ve yaşam tarzının hareketsizliğidir. Ancak, bazı hastalıklara bağlı
görülen obezite rahatsızlıkları da mümkün olabilmektedir" dedi.
Obeziteyle gelen en önemli sorunlardan birinin psikolojik problemler olduğunu ifade eden Doç. Dr. Mehmet Emre Atabek, "Bu tür çocuklarda özellikle okulda arkadaşları tarafından kendilerine değişik tavırlar takınılması, bu çocukların psikolojilerini bozmaktadır. Oysa ki kilo vermede kişinin psikolojisi çok önemlidir. Eğer kişinin psikolojisi bozuksa kilo vermekte gerçekten zorlanır. Psikolojinin yanı sıra kilo verirken en önemli iki unsur beslenme ve egzersizdir. Tüketilen gıdalarda kırmızı yerine sarı ve
yeşil ağırlıklı beslenmeye önem verilmelidir. Ayrıca marketlerde satılan katkı maddeli yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Onun yerine magnezyum içeren yeşil sebze, fındık ve tahıl ile kalsiyum içeren süt ürünlerinin tüketilmesine özen gösterilmelidir" şeklinde konuştu.
HAFTADA 3-4 KEZ EN AZ 60 DAKİKA EGZERSİZ YAPILMALI
Egzersizin kilo vermede önemli bir yer tuttuğunu dile getiren Doç. Dr. Atabek, "Yağ tabakasının eritilebilmesi için yapılan egzersizin en az 60 dakika olması gerekir. 60 dakikadan önce vücut yağ yakmaya başlamaz. Bu nedenle egzersizleri en az 60 dakika yapmak gerekir. Ayrıca günde en az 3-4 kez yapılması uygun olur. Yemek yenirken tokluk hissi beyne 20-25 dakika sonra iletiliyor. Bu nedenle hızlı yemek yerine yavaş ve çiğneyerek yemek kilo almanın önüne geçiyor" şeklinde ifade etti.