Nomofobi Nedir Belirtileri Nelerdir?

Nomofobi Nedir Belirtileri Nelerdir? Hastalık olarak adlandıralbilir mi? Nomofobinin tedavisi var mıdır?

Aktüel Psikoloji / Haber Merkezi


Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yeni fobilerin ortaya çıktığını belirterek, ''Fobi, basit durumlar veya nesnelerden duyulan mantıksız aşırı korkudur. Nomofobi ise cep telefonundan mahrum kalmaktan, kapsama alanı dışında olmaktan ve cep telefonu yoluyla iletişimden kopmaktan duyulan aşırı korkudur'' dedi.

En çok bilinen uçak, yükseklik, kapalı yerde kalma, hayvan korkuları gibi fobilerin yanı sıra teknolojiyle birlikte oraya çıkan bu fobinin de yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini ifade eden Doç. Dr. Yenilmez, ''Yapılan bir araştırmaya göre, 'cep telefonunuzu kaybetseniz ne yaparsınız?' sorusuna 18-24 yaş arası gençlerin yüzde 76'sı anksiyete yani yüksek kaygı ve endişe duyacaklarını belirtmişlerdir. Teknoloji geliştikçe bu tarz yeni fobilerle karşılaşmamız mümkün. Ancak bu anksiyete durumunun çok daha ileriye gitmemesi için tedavi edilmesi gerekmektedir'' diye konuştu.

Cep telefonu olan birçok insan, telefonları kaybettiklerinde midelerine kramp girdiği hissine kapılmıştır. Çoğu için başka bir telefon alıp hayata devam etmek kolaydır ama başkaları için telefonlarını kaybetmek veya sinyalin çekmemesi gerçekten bir telaş sebebidir. Nomofobi, cep telefonu yoluyla iletişimden kopmaktan aşırı korkmaktır. Bu durum panik atak, nefes darlığı, baş dönmesi, titreme, terleme, kalp hızının artması, göğüs ağrısı ve bulantı gibi fiziksel yan etkilere neden olur.

Nomofobi Nedir? 

Nomofobi nispeten yeni bir olgudur. İngiltere’de yapılan bir çalışma, cep telefonu kullanıcılarının %53’ünün nomofobiden mustarip olduğu sonucuna vardı. Bazı insanlar fobilerini, örneğin fare korkusunu çabucak atlatabilir (çünkü farelerden uzak durulabilir) ama bağlantılarının kesilmesinden her şeyden fazla korkanlar için profesyonel yardım alma zamanı olabilir. 

 
NOMOFOBİ BELİRTİLERİ
 
'Nomofobi''nin belirtileriyle ilgili olarak Yenilmez, şunları kaydetti:
 

''Kişi, cep telefonu güvenli bir yerde olduğu halde kaybetme endişesi taşıyorsa ya da sinyalini kaybetmekten aşırı kaygılanıyorsa, telefonunu asla kapatamıyorsa, kapsama alanında olup olmadığını veya şarjını kontrol etmek için sürekli telefonuna bakıyorsa ve bu gündelik yaşamını etkiliyorsa, kişi modern çağın yeni fobisi 'Nomofobi' ile karşı karşıyadır.

  • Cep telefonunu veya sinyalini kaybetmek olumsuz fiziksel belirtilere yol açıyorsa veya kişi telefonunu asla kapatmıyorsa
  • Kişi panik atağın sinyal çekmemesi veya şarjın bitmesine karşı aşırı bir tepki olduğunun farkındaysa
  • Obsesif biçimde cep telefonunun veya mobil cihazının yanında olup olmadığını kontrol ediyorsa
  • Cep telefonu güvenli bir yerde olsa bile onu kaybetme endişesi sürekli mevcutsa
  • Fobi oldukça uzun bir süredir devam ediyorsa ve kişinin sağlığını veya günlük yaşamını etkiliyorsa 

Nomofobinin Tedavisi Var mı?

Fobilerin tedavilerine birçok farklı açıdan yaklaşılabilir, örneğin fobilerin en kötüsünü tedavi etmek için maruz bırakma terapi ve ilaç kullanmak. Maruz bırakma tedavisi yöntemini kullanmak kişiyi yavaş yavaş fobisine, önce terapi seanslarında zihinsel olarak, sonra gerçek yaşam koşullarında maruz bırakır. Cep telefonunu kaybetmekten korkan biri için bir terapist onlardan bir süreliğine telefonsuz olmalarını isteyebilir. Kişisel çözümler de mümkündür.

Nomofobik olan kişiler, belirtilerin en kötüleriyle başa çıkmak için kendi kendine yardım yöntemlerini deneyebilir. Nomofobi hakkında bilgi edinmek, korku veya iletişimsizlik korkusunun üstesinden gelmenin ilk adımıdır. Olumsuz düşüncelere mesafe koymak da fobiyi tetikleyebilecek olumsuz düşünce dizisiyle başa çıkmaya yardım eder. Son olarak, derin nefes alma, yoga ve kas gevşetme gibi rahatlama teknikleri uygulamak da ciddi bir fobinin duygusal ve fiziksel belirtileriyle başa çıkmanızda yaralı olabilir.

Nomofobinin oluşumu sürpriz gibi gelmesin, sadece insanın iletişim ihtiyacının bir uzantısı. Sosyal medyanın, yüksek hızlı internet veya dizüstü bilgisayarların hüküm sürdüğü modern zamanlarda insanlar her zamankinden daha fazla iletişim içinde olmak istiyor. Ama iletişimsizlikle de barışık olmak önemli. Fobi tedavi uzmanları yakınınızda. Bilgi edinmek ilk adım, sonra sizi iyileşme yoluna nasıl götüreceğini bilen bir profesyonel bulmak önemli. 

Kaynak: AA & hemensaglik.com 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Psikoloji Haberleri