Nefes alamıyorum galiba!

Uzm. Psk. Ceyda ŞENEL

Bu hafta sık rastladığımız bir fobi çeşidinden bahsetmek istiyorum. Fobiler anksiyete bozuklarının bir çeşitidir. Belirli bir olaya ya da objeye karşı geliştirilmiş irrasyonel korkulardır. Kişi kapalı bir yerde kalığı zaman, örneğin asansörde, paniğe bağlı olarak ataklar geçirir. Kalp atışları hızlanır. Midesi bulanır, kan basıncında artış gözlenir, terleme titreme ve sanki delirecek gibi hissedilebilir. Bu hastalığın oluşma sebeplerinden biri çocukluk döneminde yaşanan travmatik bir olay olabilir. Örneğin arkadaşlarıyla oynarken çocuğun kapalı bir yerde isteği haricinde zorla kalması gibi. Bu durum ileride asansörde kalma gibi bir olayda çağrışım yapar ve kişi geçmişteki kendi kontrolü haricinde gelişen bu nahoş olayla bağlantı kurar. Böylece klostrofobi gelişmiş olur.

Bu kişiler genelde hangi durumlardan kaçınırlar?

Uçağa binemezler. Sinemaya gittiklerinde genelde çıkış kapılarını kollarlar. Kalabalık bir partide kapıya yakın durmayı tercih ederler.

Bina kaç katlı olursa olsun asansöre binmezler.

Tünellere girmekten kaçınırlar.

Ekstrem vakalara ise kapı hafif kapalı dahi olsa kişi kendini huzursuz hisseder.

Tedavi sürecindeyse farklı tedavi yöntemleri kullanılır. Psikiyatrik ilaç tedavisinin yanında, çeşitli psikoterapi yöntemleriyle kısa bir sürede kişi eski özlediği hayata kavuşabilir. Her problemde olduğu gibi bu rahatsızlığı da ertelemeden profesyonel yardım almanızı tavsiye ederim.