Nazilli Belediyesi Kültür Merkezi'nde Akdeniz Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ''yaşlılık sempozyumu''nda konuşma yapan TİYAM Koordinatörü Sultan Kılıç, geçmişin incelenmesinden edinilecek bilgileri sıçrama platformu olarak kullanıp, TİYAM'ı daha ileri konuma getirmek istediklerini ifade etti.
TİYAM'ı, bir rüyanın tarihi olarak tanımlayan Sultan Kılıç, ''Rüyamızın kahramanı yaşlı insandır. Onun yaşamı, kaygıları, umutları ve daha pek çok şey bu rüyanın konularıdır. Bütün rüyalar gibi TİYAM rüyası da gerçeklerden ve hayallerden yapılmış insani bir tasarımdır. Gerçek yönü ileri yaşlı insanların varlığı, hayali yönü ise onların algılatılabileceği düşüncesine inanmış olmamızdır. Bu inanç, TİYAM'ın bir sivil toplum kuruluşu olarak ortaya çıkmasında başrolü oynamıştır. Bu Türkiye de bir ilktir ve her ilk gibi bir çığırın açılışıdır'' diye konuştu.
Kılıç TİYAM'ın çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:
''Başlangıçta bize orijinal gelen fikirlerin, aslında önceden düşünülmüş olduklarını, tekerleğin yeniden keşfetmenin bir gereğinin olmadığını anladık. Yaşlılığın, toplumdan topluma, kültürden kültüre değişen niteliklerine rağmen, birbirine benzer nitelikteki yaşlanma süreçlerinin her toplumda mevcut olduklarını kavradık. Bu, TİYAM açısından da çok önemlidir. Çünkü yolun başında şu soru vardır: Niçin Türk yaşlısı Amerikalı, Alman, İngiliz, Japon yaşlısı gibi birçok yönden olumlu bir görünüm sunmuyor? Bu soru bizi yeni sorulara ve cevaplarını aramaya sevk etti. İleri yaşlara kadar erişme olanağına sahip insanların yaşlanma süreçlerindeki hangi sebepler, onları ileri yaşlılıkta büyük sorunlarla karşı karşıya bırakmaktadır? Bu süreçlere nasıl müdahale edilmelidir ki, Türkiye'deki ileri yaşlılık hem birey hem de toplum açısından faydalı bir yaşam dönemi olabilsin? Bu soruya 18 yıldır kendi olanaklarımız ölçüsünde bilimsel cevaplar vermeye çalışmaktayız.''
Sempozyumda Prof. Dr. Jürgen Howe ''Türkiye'de Yaşayan Yaşlı İç Göçmenlerin Ruh Sağlığı'', Celal Bayar Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. İlkin İçelli ''Alzheimer Öncesi Karşılaşılan Bilişsel Bozukluklar'', Uludağ Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Bilgen Taneli ''Hormonlar ve Beyin'', Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden ve Geriatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Engin Eker ''Alzheimer'da Risk Faktörleri ve Bu Risk Faktörlerinden Korunma Yolları'' konularında konuşma yaptı. Sempozyumu AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, Aydın Vali Yardımcısı Celal Ulusoy, Nazilli Kaymakam Vekili Sultanhisar Kaymakamı Orhan Mardinli, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Nazilli Emniyet Müdürü Abdullah Günal, 2. Türkiye Uluslar Arası Gerontoloji Ödülleri Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Yaman, Türkiye Ege Bölgesi Yüz Yaş Üzeri Araştırma ve Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Sultan Kılıç, öğretim üyeleri takip etti.
YAŞLILIK BİLİMİ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ
Öte yandan Ulusal Sosyal ve Uygulamalı Gerontoloji Derneğince bu yıl 2. kez verilen Uluslararası Gerontoloji (Yaşlılık Bilimi) Ödülleri de sahiplerine dağıtıldı.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Eker ve İzzet Baysal Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mithat Durak'a bilim dalındaki ödülleri verildi.
Almanya Braunschweig Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Jurgen Howe, yaşlanma ve yeni teknolojiler dalında ödülünü alırken, Çallıoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şencan ile Gelişim Teknoloji Tic. ve San. Ltd. Şti. Genel Müdürü Ali Bıdı, Akdeniz Üniversitesi'ne bağlı Gerontoloji Bölümü'ne katkıları nedeniyle ödül aldı.
Yaşlılık bilimi ödülüne layık görülen Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız'ın bir yakının vefatı nedeniyle bulunamadığı törende, ödülü Yıldız adına Sultanhisar Kaymakamı Orhan Mardinli'ye verildi.