Mutsuzluğun Pozitif Halleri

Nobel ödüllü psikolog Daniel Kahnem, negatif duygularımızın aldığımız kararları önemli ölçüde etkilediğini açıkladı.

Aktüel Psikoloji / Haber Merkezi

Çeviri: Mihraç Burak


Nobel ödüllü psikolog Daniel Kahnem, negatif duygularımızın aldığımız kararları önemli ölçüde etkilediğini açıkladı. Ancak araştırmacıların çoğu daha iyi kararlar verebilmemiz için negatif duyguların üstesinden gelmemiz gerektiğini tartışsa da, Kahnem bu duyguların bize sağlayacağı faydaları gözden kaçırmamamız gerektiğini vurguluyor.

 Avusturalyalı psikolog Joe Forgas tarafından yapılan araştırmalar ise üzüntünün hem bireysel hem de toplumsal alanda faydalı olabileceğini üç farklı biçimde ortaya çıkarıyor.

FARKINDALIK

Bu araştırma için Forgas hediyelik eşya satan bir mağazada müşterilere kac tane gereksiz eşyayla karşılaştıklarını sordu. Araştırma esnasında katılımcıların ruh hallerini göz önünde bulundurmak için veriler, ilk 7 gün güneşli günlerde ve hareketli müzik eşliğinde, diğer 7 gün ise kapalı günlerde ve slow müzik eşliğinde toplandı. Bu araştırma sonunda Forgas katılımcıların ruh hallerindeki değişimin dikkatlerini etkilediğini ortaya cıkardı. Katılımcıların kapalı günlerde daha üzgün oldukları gözlense de sorulan soruya eksiksiz cevap verdikleri belirlendi.

İKNA ETMEK

Forgas bu arastırmasına üzgün ve neşeli katılımcılar olmak üzere iki farklı grupla devam etti. İlk grubun bir takım siyasi görüşleri savunmasını ikinci grubun ise bu görüşlere karşı gelmesini istedi. Yapılan tartışmalar bilim adamları tarafından değerlendirildi ve üzgün oldukları halde tartışan katılımcıların savundukları konu karşısında daha ikna edici, sistematik ve somut bir tartışma ortamı yarattıkları belirtildi.

SOSYAL ETKİLEŞİM

Bir grup yeni insanla tanıştığınızda, kendinizi aralarında yabancı (dışlanmış) hissettiğinizde ne yaparsınız? Okulun ilk senesi yada yeni işe başladığınız bir firmada bu durumla karşılaşmak mümkündür ve çoğu insan bu yüzden moral bozukluğu yaşamaktadır. Mutsuzluğun sebebi, içinde bulunduğumuz çevre tarafından kabul edilmeyişimiz ve insanlarla iyi geçinemeyişimiz olarak kabul edilmektedir. Ancak Forgas tarafından yapılan araştırmalar, bu negatif duyguların çevremizde olup bitene daha fazla dikkat etmemiz konusunda yardımcı olabileceğini ve insanlarla etkileşimde tetikleyici bir unsur olabileceğini vurgulamaktadır.

SONUÇ

Negatif ruh hali (üzüntü) hayatın zorluklarına karşı meydan okumada önemli bir yer teşkil edebilir ve aynı zamanda daha büyük başarılara teşvik edebilir.

Mutluluk arayışı sadece olumlu düşünmekten ibaret değildir. Hiçbirimiz  üzülmek istemeyiz. Biten bir ilişki, iş kaybı yada cok sevdiğimiz birininin yaşamını kaybetmesi karşısında hissettiğimiz üzüntüyü normal olarak kabul etmeliyiz. Bu gibi durumlarda olumlu düşünmeye çalışarak negatif duygularımızın bizi daha büyük depresyona sürüklemesini engelleyebiliriz.

Kaynak: Positive Psychology News Daily

Not: Bu İçeriği www.aktuelpsikoloji.com adresini kaynak göstermek koşuluyla içeriğinizde kullanabilirsiniz.

Araştırmalar Haberleri