Mutluluk Kitapları
Mutluluk konusu, gerek felsefenin gerekse psikolojinin en ilginç konularından birisidir. İnsanlık tarihi boyunca, üzerine o kadar çok şey söylenmiş olmasına rağmen hala gizemini korumaktadır. Özellikle, pozitif psikoloji akımının güçlenmesi ile birlikte mutluluk konusu, bilim insanları tarafından daha hararetli ve heyecanlı bir şekilde araştırılmaya başlanmıştır. Bu araştırmalar yalnızca psikoloji alanındaki kişiler tarafından da değil; nöroloji, ekonomi ve teoloji gibi pek çok farklı disiplindeki bilim insanları tarafından gerçekleştirilmektedir. Konuyla ilgili konferanslar ve seminerler düzenlenmekte, dergiler çıkarılmakta ve sayısız kitaplar yazılmaktadır. Tabii bu kitapların önemli bir kısmının herhangi bir bilimsel dayanağı yoktur. Bunları bir kenara bırakacak olursak tamamen bilimsel araştırmalara dayalı, sadece okuduğunuzda bile olumlu duygular hissetmenize yardımcı olacak, mutluluk araştırmalarıyla ilgili kitaplar da var. Bu yazıda bu kitaplardan birkaçını tanıtmaya çalışacağım.
Nasıl Mutlu Olunur?
İlk bahsetmek istediğim kitap, Prof. Dr. Sonja Lyubomirsky’nin yazarı olduğu “Nasıl Mutlu Olunur?” adlı kitabı. Benim kişisel akademik yaşamımda da etkisi büyük olan önemli bir kitap. Lyubomirsky, son 20-25 yılını mutluluk araştırmalarına adamış bir bilim kadınıdır. Mutluluk konusu üzerine çok önemli çalışmalara imza atmıştır. Kitabında, hem kendi yaptığı çalışmaları hem de bu konuda başka araştırmacılar tarafından yapılan çalışmaları çok iyi sentezlemiş ve ağdalı bilimsel bir dil kullanmaksızın güzel bir eser ortaya koymuştur. Kitap, herkesin anlayabileceği düzeyde basit ve sade ama aynı zamanda derin bilgiler içeriyor. Türkçe’ye çevrilmiş ve basılmıştı ancak geçenlerde yayıneviyle konuştum, kitap tükenmiş ve şimdilik yeni basımı söz konusu değil. Okumak isteyenler, internetteki ikinci el kitap satan siteleri araştırmalılar.
Mutluluğun Formülü
“Mutluluğun Formülü” adlı kitap da Stefan Klein tarafından yazılan ve en beğendiğim kitapların başında geliyor. Özellikle mutluluğu, biyolojik ve sinirbilim açısından da ele alan, pek çok ilginç bilginin ve araştırma sonucunun sunulduğu güzel bir kitap. Dönüp dönüp tekrar okuduğum, seyahatlerde yanımdan ayıramadığım ve her okuduğumda farklı bir şeylerin farkına vardığım bir kitap diyebilirim. Özellikle bu kitabı her okuduğumda, konuyla ilgili araştırma ve çalışmalar yapmak için daha fazla motive oluyorum.
Gerçek Mutluluk
“Gerçek Mutluluk” kitabı da, pozitif psikolojinin öncü ismi Martin Seligman tarafından yazılmış. Çevirisi, bahsettiğim diğer iki kitap kadar iyi olmasa da, içerik olarak gerçekten dolu dolu bir kitap olarak nitelendirebilirim. Kitap, mutlulukla ilgili derin bilgiler içermektedir. Bilimsel anlamda mutluluğun ne olduğu ile ilgilenen herkesin okuması gereken bir kitap. Hele ki bu alanda araştırmalar yapan kişiler için, kesinlikle iyi bir giriş kitabı olarak değerlendirilebilir.
Mutluluk Varsayımı
“Mutluluk Varsayımı” genç nesil pozitif psikoloji araştırmacılarından Jonathan Haidt tarafından yazılmış, konu ile ilgili en güncel bilgileri içeren kitaplardan birisidir. Mutlulukla ilgili her geçen gün o kadar çok araştırma ve deney yapılmaktadır ki, bunları ustaca sentezlemek ve okuyucuya sunmak önemli bir beceri gerektiriyor. Dr. Haidt bunu başarıyla gerçekleştiren bir araştırmacı olarak karşımıza çıkıyor. Kitabı kesinlikle okunmaya değer.
Bu kitapların haricinde de pek çok kitap var elbette. Ancak çoğu bilimsel anlamda nitelikli kitaplar değil. Mutlulukla ilgili kitap önerisi isteyen kişilere, özellikle bu dört kitabı tavsiye edebilirim.
Mutlu ve sevgiyle dolu günler diliyorum.