Avustralyalı bilimadamları kötü bir ruh halinde olmanın insanların muhakeme yeteneğini daha iyi hale getirdiğini, hafızayı tazelediğini ve insanları daha az saf yaptığını ortaya çıkardı.
Psikoloji Profesörü Joseph Forges’ın kaleme aldığı çalışmaya göre morali bozuk olan insanlar mutlu olanlardan daha rahat kritik kararlar alıyor ve çevresine daha fazla dikkat ediyor. Morali yüksek insanlar yaratıcılık, esneklik, yardımlaşma ve güven gibi konularda öne çıkıyor. Moral bozukluğunun ise insanlarda dikkat ve etrafında olanlar hakkında daha çok düşünmek gibi tetikleyici etkisi bulunuyor.
New South Wales Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre mutsuzluk beyindeki bilgi işlem sürecini durum için en uygun olacak şekilde geliştiriyor. Katılımcılara mutluluğu veya mutsuzluğu çağrıştıran filmler izlettiren araştırmacılar, deneylerin birinden sonra katılanlara şehir efsanelere inanıp inanmadıkları sordular. Mutsuz olan insanların bu gibi ifadelere pek aldırış etmediği gözlendi.
Dine ve ırka dayalı önyargılardan uzak olan mutsuz insanlar ayrıca şahit olduğu bir olayı anlatırken daha az hata yapıyorlar. Çalışma ayrıca mutsuz insanların yazarak kendilerini daha iyi ifade ettiğini gösteriyor.
Fargas, mutsuz insanların daha somut, bağdaşan ve daha başarılı bir iletişim geliştiridğinin altını çizdi ve ekledi: "Pozitif moral evrensel olarak istenmez morali bozuk insanlar daha az hata yapıyor ve daha yüksek kalitede işler yapıp ikna edici mesajlar verebiliyor."
Çalışma "Australasian Science Journal" dergisinin Kasım/Aralık ayı sayısında yayımlandı.