Dünkü Cuma hutbesinde birçok camide yılbaşına değinildi. Hutbede, yılbaşının, kimlik ve kültür erozyonuna dönüştüğü belirtilerek, " Emek harcamadan zengin olmak arzusuyla kumar, piyango, toto ve loto gibi talih ve şans oyunlarının peşinden sürüklenmek ne kadar üzüntü vericidir" ifadelerine yer verildi. Bizde bunu Ünlü din alimlerine milli piyango günah mıdır?" diye sorduk...
Devlet yapıyor, haram sayılmaz
PROF. DR. BEYZA BİLGİN (İlahiyatçı):
Türkiye'de resmi görüş Diyanetin. Onlar da geçmişte "Bu devletin eliyle yapıldığı için kontrollüdür, kumar olarak algılanamaz ve haram sayılmaz dolayısı ile kişisel olarak da kimseye zarar vermez" gibi bir açıklama yapmıştı. Ben de Diyanetin görüşüne katılıyorum.
Kumarhanede oynanan kadar değil
PROF. DR. SÜLEYMAN ULUDAĞ (İlahiyatçı):
Yani kazanılmayan bir para, karşılığı olmayan boşa verilen bir paradır. Kendisine piyango çıkmayanlardan alınan para başkalarına verildiği için dengesizliğe ve haksızlığa neden olmaktadır. Mesela birisi para veriyor. Kendisine çıkmıyor, karşılıksız para vermiş oluyor. Kazananlar da hak ettiğinden fazlasını alıyor. Servet dengesizliğine neden oluyor. İnsanlığın zararına oluyor. Türkiye'de olduğu gibi resmi kurumlar var. Bunlar tabi batakhanelerde, kumarhanelerde oynananlar kadar mahsurlu değildir. Milli Piyango neticede günahtır ama, resmi olmayanlar daha günahtır.
Alın teri yok, haramdır
YUSUF KAVAKLI (Emekli Müftü):
Alınteri var mı milletin? Milli piyango haramdır. Alınteri olmadığı için de toto, loto dinen caiz olmayan şeylerdir. Zaten haram olan şeyler Kur'anda ve hadislerde bellidir.
Emeksiz kazanç dinimizde yasaktır
PROF. DR. RAMAZAN AYVALLI (İlahiyatçı):
Kumar oyunlarının haram olduğu malumdur. Çünkü emeksiz bir kazançtır. Dinimizde emek harcamadan yapılan bütün kazançların yasaklandığı da belirtilmiştir. Faiz de, kumar da, piyango da aynıdır.
Eskiden meşru sayılabilirdi
PROF. DR. ZEKERİYA BEYAZ (İlahiyatçı):
Milli Piyango günümüzde aşırıya kaçıldığı için, kumar sayılır. Bir de şöyle bir şey var. Nice aileler vardır, hastaları vardır ki; çoluk çocuğunun rıskını buna veriyor. Desteyle bilet alıyor. Çok eskiden Milli Piyango'ya daha hoşgörülü bakılırdı. Neden? Ortaya para koyup kurada çıkana verilmiş. Bu meşru idi. Devlet bundan kazanç elde ediyordu. Sadece devlete değil askere bile pay gidiyordu. Biletin üzerinde kaç kurumun hakkı oluyordu. Ama artık öyle değil. Kadınlar da aralarında aylık para topluyorlar ve sırayla veriyorlar. Bunun benzeri idi eskiden. Şimdi benzer bir sürü var bu oyunlardan. Bunların hepsi zararlı. İnsanları ruh hastası yapıyor. Piyango da bunların arasında sayılmaktadır. Kumara girdiği için günümüzde günahtır.