Mide Kanserinin Erken Tespiti

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Onkoloji Bilim Dalı'nda, erken tanının tedavide başarı şansını yükselttiği mide kanserinin, henüz moleküler aşamada tespit edilmesine yönelik çalışma başlatıldı.


 

Moleküler aşamadaki kanserin tespiti için çalışma başlatıldı.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Onkoloji Bilim Dalı'nda, erken tanının tedavide başarı şansını yükselttiği mide kanserinin, henüz moleküler aşamada tespit edilmesine yönelik çalışma başlatıldı.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Cerrahi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hikmet Akgül, yaptığı açıklamada, DPT ve Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı'nın da aralarında bulunduğu kurum ve kuruluşların yanı sıra sivil toplum örgütlerinin desteğiyle Ankara'nın Mamak, Altındağ ve Yenimahalle ilçelerinde mide kanserinin erken aşamada tespitine yönelik bir pilot çalışma yürütültüğünü bildirdi.

Bu bölgelerin, yaşayanların heterojen yapısı nedeniyle ülke genelini temsil edeceği düşünülerek seçildiğini kaydeden Akgül, projenin amacının, mide kanserinin erken teşhisi ve halkın hastalık hakkında bilinçlendirilmesi olduğunu belirtti.

Akgül, "Mide kanserinin erken teşhisi aslında bunun moleküler düzeyde yakalandığı, hücresel değişikliklerin başladığı evredir. Bu da moleküler onkolojiyle ilgili laboratuvarlar kurularak mümkün olabilir" diye konuştu.

40 Yaş Sonrası Önemli
Mide kanserine 40 yaşından sonra daha çok rastlandığını belirten Akgül, araştırmaya katılan 40-70 yaş arasındakilere hem endoskopik hem de moleküler tetkik yapılarak erken mide kanseri oranı belirleyeceklerini, risk taşıyanlara da periyodik kontrollerini yaptırmaları için alışkanlık kazandırmaya çalışacaklarını kaydetti.

Tarama Nasıl Yapılacak?
Projenin işleyişiyle ilgili de bilgi veren Akgül, çalışma için Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Onkoloji Bilim Dalı'nda kurulan kanser erken tanı ünitesine mide içi tarama yapan 3 tane "gastroskopi" cihazı alındığını bildirdi.

Burada görevli 3 uzmanın günde 30-50 kişiye tarama yaptığını kaydeden Akgül, durumu şüpheli görülenlerden biyopsi alındığını ve çıkan sonuca göre bir değerlendirme yapıldığını söyledi.

Projeyle pilot bölge halkının mide kanseri konusunda eğitileceğini söyleyen Akgül, in, bu yıl 15 bin gelecek yıl da 10 bin kişinin taramadan geçirilmesinin planlandığını kaydetti.

Hastalıktan Korunmak İçin Ne Yapmalı?
Cerrahi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Akgül, mide kanserinden korunmak için beslenmeye özen gösterilmesi bol meyve ve sebze tüketilmesi, dondurulmuş gıdaların yanı sıra, nitrik bileşikler içeren turşular, tütsülenmiş, kızartılmış, yanmış ve kömürleşmiş etler, gastrit ve atrofik gastrite yol açan acılı besinlerin sürekli tüketilmemesi, hayvansal protein ve vitaminler yönünden zengin bir diyet benimsenmesi gerektiğini bildirdi.

Akgül, ayrıca, tütün ve alkolden uzak durulmasını, ağrı kesici ve vitaminler gibi ilaçları sürekli kullanmaktan kaçınılmasını, metal ve çimento tozlarından uzak durulmasını, hijyen kurallarına uyulmadan saklanan nişastadan zengin gıdaları tüketmekten kaçınılmasını istedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel-sağlık Haberleri