Mevsimsel Değişimler ve Duygu Durumu Arasındaki İlişki

Mevsimler duygularımızı ve sosyal hayatımızı etkiliyor. Olumsuz duygular yaz aylarında daha fazla bastırılırken, mevsimsel duygudurum bozukluğu oranları karanlık kış aylarında zirveye ulaşıyor.sosyalliği düzenler.

Mevsimler duygularımızı ve sosyal hayatımızı etkiler. Olumsuz duygular yaz aylarında daha fazla bastırılırken, mevsimsel duygudurum bozukluğu oranları daha karanlık kış aylarında zirveye ulaşır. Opioidler beyinde hem ruh halini hem de sosyalliği düzenler.

Finlandiya'daki Turku PET Merkezi'nde yürütülen çalışmada araştırmacılar, gün ışığının uzunluğunun insanlarda ve sıçanlarda opioid reseptörlerini nasıl etkilediğini karşılaştırdı.

"Çalışmada, opioid reseptörlerinin sayısının beynin görüntülendiği yılın zamanına bağlı olduğunu gözlemledik. Değişiklikler, duyguları ve sosyalliği kontrol eden beyin bölgelerinde en belirgindi. Turku PET Merkezi ve Turku Üniversitesi'nden Doktora Sonrası Araştırmacı Lihua Sun, gün ışığı miktarındaki değişiklik mevsimsel duygudurum bozukluğunda önemli bir faktör olabilir" diyor.

Hayvan çalışmaları gün ışığının önemini doğruluyor

Araştırmacılar, beyin fonksiyonundaki değişikliklerin başka bir faktörden değil, gün ışığı miktarından kaynaklandığından emin olmak istediler. Bunu başarmak için, hayvanlar sadece gündüz saatlerinin uzunluğunun değiştirildiği standart koşullarda tutulduğunda sıçanlardaki opioid reseptörlerini ölçtüler. Sonuçlar insanlarda gözlemlenenlere benzerdi.

Turku PET Merkezi'nden Profesör Lauri Nummenmaa, "Sonuçlara dayanarak, gün ışığının süresi, opioid reseptörlerinin mevsimsel varyasyonunda özellikle kritik bir faktördür. Bu sonuçlar, mevsimsel duygudurum bozukluğunun arkasındaki beyin mekanizmalarını anlamamıza yardımcı oluyor" diyor.

Çalışma Pozitron Emisyon Tomografisi (PET) ile yapıldı ve toplam 204 gönüllü denek olarak katıldı. Beynin opioid reseptörlerine bağlanan küçük bir dozda radyoaktif izleyici deneklerin kan dolaşımına enjekte edildi. İzleyicilerin çürümesi bir PET tarayıcı ile ölçüldü. Çalışma, Turku Üniversite Hastanesi ve Turku PET Merkezi tarafından barındırılan AIVO veri tabanına dayanmaktadır. Veritabanı, kapsamlı analizler için farklı in vivo moleküler beyin taramaları içerir. Ayrıca, opioid reseptörlerinin miktarı, sıçanların PET görüntülemesi ile incelenmiştir. Profesör Anne Roivainen ve Dr Emrah Yatkin'in gerçek desteğiyle Turku Üniversitesi Merkez Hayvan Laboratuvarı'nda hayvan çalışmaları yapıldı.

Kaynak:

Turku Üniversitesi. "Gün ışığındaki mevsimsel değişim beyin fonksiyonlarını etkiler." Günlük Bilim. ScienceDaily, 23 Şubat 2021. <www.sciencedaily.com/releases/2021/02/210223110343.htm>.
 
 

Makalenin Özgün Adresi: https://www.jneurosci.org/content/41/6/1265


Bu içerik Google Trasnlate aracılığı ile çevirilmiştir. Çevirideki olası hatalardan dolayı Aktüel Psikoloji sorumluluk kabul etmez. Araştırmanın özgün formatına https://www.jneurosci.org/content/41/6/1265 adresinden ulaşabilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Araştırmalar Haberleri