ABD'deki Chicago Üniversitesi'nden bilimadamlarının yaptığı araştırma, matematik kaygısı olanların, hesap yapmayı düşündüklerinde beyinlerinin, ellerinin ocakta yanması gibi fiziksel acıya benzer tepki verdiğini gösterdi.
Araştırmacılar, matematik kaygısı olanların hesap yaptıkları sırada değil, hesap yapmayı düşündükleri sırada beyinlerinin bu bölümünün etkin hale geldiğini, dolayısıyla matematiğin kendisinin değil, düşüncesinin acı verdiğini vurguladı.
Matematikle ilgili bir dizi soruya verdikleri cevaplara göre yetişkin katılımcıların matematik kaygısının seviyesi belirlendi. Katılımcılara (12 x 4) - 19 = 29 işleminin sağlaması ve "yrestym" harflerinin yerleri değiştirilerek anlamlı bir İngilizce kelime oluşturup oluşturmadığı gibi sorular soruldu. Bu sırada MR ile katılımcıların beyin görüntüleri incelendi.
Araştırmacılar, matematik kaygısı ne kadar fazlaysa beynin insula bölgesindeki sinirsel faaliyetin o kadar arttığını gördü.
Kaygı ile ilgili yapılan başka deneylerde, "matematikten korkanların" genel olarak anksiyete bozukluğuna sahip olmadığı ve sadece matematiğe karşı endişeye sahip oldukları da ortaya çıktı.
"Plos One" dergisinde yayımlanan araştırma, matematiğe karşı duyulan ilgisizliğin, daha fazla ders çalışmak yerine öğrenmeyi daha rahat hale getirecek psikolojik yöntemlerle çözülebileceği konusuna ışık tutuyor.