Manevî Rehberlik ve Benötesi Psikolojisi Üzerine Paylaşımlar

Manevî Rehberlik ve Benötesi Psikolojisi Üzerine Paylaşımlar Kitabının Editörü Editör Robert Frager, manevî rehberliği aşk, anlam ve ruh meselelerine açıklamalar getiren bir alan şeklinde tanımlıyor.

Seküler düzeydeki geleneksel psikolojinin nasıl daha iyi ve etkin yaşayabileceğimiz üzerine yoğunlaştığını fakat varoluşumuz ve hayatımızı nasıl yaşamamız gerektiği konusunda herhangi bir bilgi sunmadığını belirten Frager, ‘Manevî Rehberlik ve Benötesi Psikolojisi Üzerine Paylaşımlar’ başlıklı kitabında, her biri hem psikolog hem de manevî rehber konumundaki uzmanların makalelerini bir araya getirmiş. Ve Frager, bu alandaki boşluğu doldurmaya çalışarak gelişmeleri ayrıntılı anlatıyor.

Bu kitapta çok çeşitli dinî ve kültürel geleneklerden gelen ve alanında otorite kabul edilen şahsiyetler, manevî rehberlik konusundaki bilgi ve birikimlerini okuyucuyla paylaşıyorlar. Yazarların birçoğu hem psikolog hem de manevî rehberdir; böylece kitap geleneksel psikoloji ile maneviyatı bir noktada kesiştiren uygulamalara da ışık tutmaktadır.

İlk defa Carl Jung tarafından ortaya atılan benötesi kavramına dayanan benötesi psikolojisi; psikotik hallerden uyumsuz davranışlara ve ilhamatın zirvelerinden muhtelif manevî tecrubelere kadar uzanan bir denklem içerisinde, bütün bir insan olma tecrübesinin tetkikine adanmış bir alandır. Bu alan maneviyatı, insan tecrübesinin çok kuvvetli bir boyutu olarak tanır. Benötesi nokta-i nazarından bakacak olursak manevî rehberlik, ruhu gıdalandırır ki ruhu beslemek, kimsenin, yerine başka bir şey ikame edemeyeceği bir ihtiyaçtır.

Bütün dinlerde ve manevî geleneklerde var olan manevî rehberliğin kökleri, kadîm zamanlara uzanır. Bütün büyük din âlimleri aynı zamanda birer manevî rehberdir.

Manevî Rehberlik Hakkında Görüşler, Benötesi Psikolojisi ve İstikamet, Mistikler ve Manevî Yönlendirme, Manevî İstikamet için Alternatif Mekânlar ve Grup İçinde Manevî Yönlendirme diye beş ana bölümden oluşan kitaptaki toplam 15 makalede görüşlerini ve irfanlarını cömertçe paylaşan manevî rehberler ve psikologlar, kalbinize ulaşıp aklınızı tefekküre zorlayacak. İlk makalede kitabın editörü Dr. Robert Frager, tasavvufi gelenekteki manevî psikolojinin en temel ilkeşlerini bizimle paylaşacak. Nefsin narsistik ve şuursuz halinden saflaşmış nefsin en yüksek basamağı olan Tevhid-i Zât’a kadar yedi safhalık dönüşümü anlatıyor. Frager ayrıca kalbin dört makamından bahsederek Allah’ı gönlümüzün derinliklerinde nasıl bulacağımıza dair tasavvuf yaklaşımını da ele alıyor.

İkinci makalenin yazarı Jeremy Taylor, hem Jungcu bir therapist hem de bir manevî rehber olarak rüyalarımızın, özümüzü fehmetmede gayet etkili bir yöntem olduğuna işaret ediyor. Son 40 senede gördüğü 13.000’den fazla ve başkalarının gördüğü 100.000’den fazla rüya üzerinde çalışan Taylor, rüyaların şahsi ve manevi yolculuğumuzda bize ne denli gerçek haberler verebileceğini örneklerle anlatıyor.

Bu kitabın, hepimizin içinde var olan Rahmanî nefesi ortaya çıkarma davasına adamış olanlar arasındaki muhabbet ve rabıtanın teyit olmasına vesile buyrulması niyazıyla…

DİĞER BİLGİLER


MANEVÎ REHBERLİK
Prof. Dr. Robert Frager (editör)
Kaknüs Yayınları
224 sayfa 1. Baskı: 2009

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kitaplık Haberleri