Psikoloji bulunduğu coğrafyaya göre farklı standardizasyonlara gereksinim duyan bir alandır. Çünkü kültür ve coğrafya insan algısını ve bu algıya bağlı davranış modellerini derinden etkileyen değişkenlerdir.
Aktüel Psikoloji olarak dünyanın çeşitli ülkelerinde psikoloji eğitimi gören öğrencilerin izlenimlerini psikoloi ilgililerinin yararına sunmaya devam ediyoruz. Daha önce Fransa ve İngiltere'de psikoloji eğitimi konusunda benzeri bir çalışmaya yer vermiştik.
Bu çalışmada kendiside "Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi"nde Psikoloji öğrencisi olan İrem ERFINDIK üniversitedeki izlenimlerini Aktüel Psikoloji ziyaretçileri için paylaştı.
İrem ERFINDIK / Aktüel Psikoloji
Yurtdışında eğitim denilince, ilk olarak akla Avrupa ülkeleri ve Amerika geliyor. Fakat son yıllarda gerek ekonomik, gerek kalite arayışı gibi sebeplerden ötürü, Türk öğrencilerin taleplerinin Avrupa’daki üniversitelerden Asya’daki üniversitelere yöneldiği artik gözlerden kaçmıyor.
Türk öğrenciler tarafından gördüğü talep artış gösteren üniversiteler arasında Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi de bulunmaktadır. Üniversite 1985 yılında kurulmuştur ve Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur şehrinde çok büyük bir kampus içine inşa edilmiştir. Kampus içerisine, öğrenciler için gerekli olabilecek her turlu imkan sağlanmış, bankadan markete her şey bulunmaktadır.
Üniversitede Hukuk’tan, Ekonomi’ye Mimarlıktan, Mühendisliğe kadar belli baslı her turlu bolum bulunmaktadır. Sosyal Bilimler ise, ‘Human Sciences’ (Beşeri bilimler) olarak isimlendirilmiştir. Her bolumun fakülte binası ayrıdır. Beşeri bilimler bolumu altı ayrı ana daldan oluşmaktadır bunlar; Sosyoloji, Siyasal Bilimler, Tarih, İletişim, İlahiyat, ve Psikolojidir.
Üniversitenin uygulaması şöyledir; local öğrenciler, mezun oldukları liseden aldıkları not ortalamasına göre okula alınırlar, yabancı öğrenciler içinse, kendi ülkelerindeki kabul prosedürleri geçerlidir, bu sebeple bir Türk öğrencinin kabul edilmesindeki gerekli şartlar; lise not ortalaması ve ÖSS’den aldığı geçerli ortalamaya sahip olmasıdır.
Okula kaydı yapılan öğrenci, okulun temel eğitim dili olan İngilizce ve Arapça sınavlarına tabii tutulur, seviyesine göre okul bünyesinde bulunan İngilizce kursu CELPAD’ DA eğitim görmeye baslar, her kur bir dönemde bitirilir. İngilizce okulun temel eğitim ve iletişim dilidir, Arapça ise ilahiyat okumak isteyen öğrenciler için gereklidir. öğrenci fakülteye başlayacak İngilizce seviyesini elde ettikten sonra, hangi bolüme kabul aldıysa, o bolümdeki derslerle fakültesine baslar. Beşeri Bilimler öğrencisinin uygulaması daha farklıdır; ilk başladığı donemde, bütün ana bölümlerin giriş derslerini almalı ve en çok hangisinde basari gösteriyorsa o bolumu ‘major’ yani ‘branş’ olarak seçmeli ve yoğunlaşmalıdır veya branş yapmak istediği bolumun giriş dersinde yüksek basari göstermelidir. bütün müfredat buna göre ayarlanmıştır. öğrenci ilk donem giriş derslerini alır basari seviyesine göre branşını belirler.
Psikoloji Eğitimi;
Üniversitenin Psikoloji bolumu, 1990 yılında yenilikçi ve metodolojik olarak esi benzeri bulunmayan bir program izlemek amacıyla kurulmuştur. Uluslararası üniversite olması sebebiyle, uluslararası öğrencileri bir sınıf çatısı altında toplar ve pratik olarak her kültürden, her gelenekten, her milletten farklı görüşler tecrübe etme ve paylaşma imkanı sağlar. Üniversitenin Psikoloji departmanı da Üniversitenin kendi vizyonu ve misyonu ile örtüşmektedir, öğrencilere bilginin yanında, psikoloji alanında kişisel beceriler ve İslami değerler kazandırmayı amaçlar, ilahiyat derslerinin seçmeli olarak verilmesinin sebebi de budur.
Üniversitenin izlediği esi benzeri bulunmaz olan program; her bilimsel dersin bati perspektifi yanında İslami perspektif ile de incelenip öğretilmesidir. Bu sebeple, 3’u profesör geri kalanları da yardımcı doçent ve dr olmak üzere 24 kişilik öğretim görevlisi kadrosu; psikolojinin yanında, psikolojiye İslami perspektif kazandırmak amacıyla İslam ve Psikoloji’yi birleştiren konular üzerine araştırmalar yapmış, çoğu bu araştırmalar vesilesiyle dr. unvanına sahip olmuş kimselerden oluşmaktadır.
üniversite kredili sistemi takip etmektedir. Herhangi bir Beşeri Bilimler bölümünde okuyan öğrencinin tamamlaması gereken toplamda 120-122 kredi vardır. Her bir ders 3 krediden puanlanır. Ders şayisi olarak, mecburi giriş dersleri 4 adet, temel branş dersleri (bolüme göre değişim göstermek suretiyle) 24 adet, yetenek ve aktivite dersleri (0.5 puan ile puanlandırılır) 18 adet ve son olarak seçmeli ilahiyat dersleri 8 adettir ve öğrenci, mezuniyeti için toplamda 40 dersi tamamlamalıdır.
Psikoloji departmanının müfredatında temel dersler olan; Psychology of Learning (öğrenme psikolojisi), Personality Psychology (kişilik psikolojisi), Psychological Statistics (istatistik), Developmental Psychology (gelişim psikolojisi), Social Psychology (sosyal psikoloji), Physiological Psychology (fiziksel psikoloji), İslam and Psychology (İslam ve psikoloji) ve Clinical Psychology (klinik psikoloji) gibi dersler yer almaktadır.
Psikoloji departmanının öğrencilere sağladığı imkanlar arasında; 1 adet bilgisayar laboratuarı, 2 adet deneysel psikoloji laboratuarı, 2 adet rehberlik-danışmanlık ve terapi laboratuarları bulunmaktadır.
Üniversiteden mezun olan lokal öğrenciler kadar yabancı öğrenciler de, kısa surede kendi ülkelerinde is imkanı bulabilmektedirler, akademik kariyerine devam etmeyi dileyenlerse, lisans ustu programıyla ister mezun oldukları üniversitede ister dünyanın başka ülkelerindeki üniversitelerde eğitim hayatlarına devam edebilmektedirler.
Üniversitenin Denkliği;
1999 yılına kadar YÖK’ün denkliğini kabul ettiği Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi, 2010 yılına kadar YOK tarafından denkliği kabul gören bir üniversite değildi ve halihazırda direk denkliği geçerli olan bir üniversite de değildir. Fakat eğitim sisteminde yapılan bazı değişiklikler sayesinde, üniversiteden mezun olan (özellikle Beşeri Bilimlerdeki) öğrenciler, YÖK’E başvurup YÖK’ün yönlendirmeleri doğrultusunda gerekli fark derslerini tamamlayıp denklik alabilmektedirler.
Başvuru Koşullarıyla ilgili ayrıntılı bilgi için http://www.iium.edu.my/anr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.