STAR GAZETESİ - Çalışmayla, TCDD Genel Müdürlüğünde görev yapan makinistlerin tutum, davranış ve kurumsal kültür algıları saptanacak.
Makinistlerin kırmızı ışık ihlali yaparak kazalara neden olması üzerine TCDD Genel Müdürlüğü, kazaların psikolojik nedenlerini incelemeye karar verdi.
TCDD'nin, yardım istediği ODTÜ Psikoloji Bölümü, tren kazaları ve riskli davranışların nedenlerini eğitim materyalleri hazırlayarak insan unsuru temelinde inceleyecek. Açık uçlu sorular içerecek tarama anketinde makinistlerin tutum, davranış ve kurumsal kültür algıları saptanacak.
-PSİKOLOGLAR MAKİNİSTLERLE YOLCULUK YAPTI-
Psikologlar, proje çerçevesinde, Ankara-Eskişehir arasında yolcu treninin makinist mahallinde ve Kayaş-Sincan banliyö treninde yolculuk yaptı. ODTÜ'lü psikologlar, 29 Mayıs-1 Haziran arasında Ankara Garı'nda hiç kazaya karışmayanların yanı sıra ''oldukça hadiseli'' diye nitelendirilen tren sürücülerinin de aralarında bulunduğu toplam 30 makinistle görüştü.
Görüşmelerin ardından psikologlar, TCDD Genel Müdürlüğü yetkilileri ile bir araya gelerek, makinistlere uygulanacak anket hakkında toplantı yaptı.
ODTÜ Psikoloji Bölümünce hazırlanacak pilot anketin 60-80 makiniste uygulanmasının ardından bir değerlendirme yapılacak ve asıl anket hazırlanacak. Anket, TCDD Genel Müdürlüğünde görev yapan yaklaşık 2 bin 500 makinist ve makinist yardımcısına uygulanacak ve anketler TCDD Genel Müdürlüğü yetkilileri ve ODTÜ'lü psikologlarca değerlendirilecek.
-MAKİNİST EĞİTİMİ-
TCDD Genel Müdürlüğü, meslek lisesi mezunları arasından KPSS puanına göre aldığı makinistleri 14 haftalık kurstan geçiriyor.
Kursu başarıyla bitirenler, 2 yıl boyunca yardımcı makinist olarak trenlerde çalışıyor. 8 haftalık bir eğitim sonunda makinist unvanı alıyorlar ve 2 yılda bir sağlık raporu alıp, 4 yılda bir psiko-teknik testten geçiyorlar. Makinistler, 45 yaşından sonra ise sağlık raporunu her yıl alıyor ve psiko-teknik testine 2 yılda bir giriyor.