Madde Bağımlılarını Etiketlemek Doğru Değil

Doç. Dr. Nesrin Dilbaz, madde bağımlılığı konusunda toplumda farkındalığın artırılması, hasta ve hasta yakınlarına psikolojik destek verilmesi ve hastaların kesinlikle etiketlenmemesi gerektiğini söyledi.

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) Direktörü ve 2. Psikiyatri Kliniği Şefi Doç. Dr. Nesrin Dilbaz, madde bağımlılığı konusunda toplumda farkındalığın artırılması, hasta ve hasta yakınlarına psikolojik destek verilmesi ve hastaların kesinlikle etiketlenmemesi gerektiğini söyledi.

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi AMATEM’in 5. kuruluş yıldönümü ve 26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı Önleme Günü etkinlikleri kapsamında, Ankara Alkol ve Madde Bağımlıları Koruma Derneği ile birlikte, AMATEM’in bahçesinde, hasta ve hasta yakınlarının yaptıkları faaliyetlerin sergilendiği kermes düzenlendi.

Doç. Dr. Dilbaz, burada yaptığı konuşmada, madde bağımlılarının tedavisinde başarılı olunabilmesi için öncelikle kişinin tedaviye istekli olması ve sosyal çevresini değiştirmesi gerektiğini vurguladı.

Tedavi gören kişilerin taburcu olduktan sonra tekrar aynı sosyal çevrede bulunmalarının sakıncalı olduğuna dikkati çeken Dilbaz, bu kişilerin tedavi sonrasında alışmış oldukları çevrenin dışında olmaları ve bir rehabilitasyon programı alarak yaşama tekrar tutunmaları gerektiğini kaydetti.

Dilbaz, alkol ve madde bağımlığı tedavisinde hasta kadar hasta yakınlarının ve sosyal çevresindeki kişilerin davranış ve tutumlarının da çok önemli olduğunu belirterek, bu tür etkinliklerle hasta ve hasta yakınlarını biraraya getirdiklerini söyledi.

Etkinliklerin basına yansımasıyla da bu kişiler ve hastalıklar hakkında kamuoyuna doğru bilginin aktarılmasının sağlandığını anlatan Dilbaz, "Madde bağımlılığı konusunda toplumda farkındalığın artırılması, hasta ve hasta yakınlarına psikolojik destek verilmesi ve hastaların kesinlikle etiketlenmemesi gerekmektedir" dedi.

Psikiyatri Haberleri

MÜKEMMEL DENGE: BEYİN HASSASİYETİNİ NASIL AYARLIYOR?
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tedavisi
Attentioner DEHB Programına Yoğun Katılım