Listezede Vekiller Psikolojik Travma Yaşayabilir

Psikiyatristler, 4 yıllık yasama döneminin ardından 12 Haziran seçimleri için listelerde yer bulamayan parlamenterlerin durumunu AKŞAM'a değerlendirdi.

ADAPTASYON SORUNU

- Prof. Dr. Salih Battal (Ufuk Üniversitesi): Listede yer alamayınca ya da yeniden seçilemeyince sudan çıkmış balığa dönebilir. Günlük yaşamlarına dönüşte adaptasyon sorunu yaşayabilirler. Vekilliğin ya da bakanlığın verdiği imkanlardan yoksun kalacakları için ekonomik ve sosyal sıkıntılarla da karşılaşabilirler.

HAKSIZLIK DUYGUSU

- Doç. Dr. Nesrin Dilbaz (Ankara Numune Hastanesi):  Bu göreve 4 yıl için geldikleri bilinciyle hareket edenler, ayrılırken sorun yaşamaz.  Asıl sıkıntı, 4 yıl boyunca çok iyi çalıştığını, bu göreve liyakatla geldiğini düşünenlerde olur. İnsanlar bir ödül beklerken, bu ödüle ulaşamazsa, haksızlığa uğrama duygusu yaşar. Bu hayal kırıklığını atlatmak uzun sürmez.

BOŞLUĞA DÜŞEBİLİRLER

- Psikiyatrist Dr. Yusuf İnci: Yasama görevini 'hizmet' olarak algılayanlar, milletvekilliğini meslek olarak görmeyenler ve normal hayatta kendi meslekleri olanlar sorun yaşamaz. Oturdukları koltuğu kendileri için 'güç' görenlerde bir boşluk duygusu yaşanabilir. Seçilemeyenler kendilerini 'kullanılmış' hissedebilir. İlk kez seçilme olasılığı bulunanlar için de iki aylık zorlu süreç var. Kaygı, depresyon ve anksiyete bozukluğu ortaya çıkabilir. Seçilenler bu durumu koltuklarına oturmalarıyla birlikte atlatacaktır.

Doruk ÇAKAR / AKŞAM

Politik Psikoloji Haberleri

Rodrigo Duterte'nin psikolojik tedaviye ihtiyacı var
Aile Bakanı 'Bin 500 Psikolog istihdam Edeceğiz?'