Lazer Işığıyla Parkinson Tedavisi

Parkinson hastalığının nedeni yakın gelecekte aydınlatılamasa da, tedavideki gelişmeler sayesinde hastaların hayatta kalma sürelerinde belirgin bir iyileşme sağlanacak gibi görülüyor.

Popular Science'ta yer alan habere göre, Parkinson hastası farenin beynine iletilen neon ışığı ile hayvanın titremeleri hemen durduruluyor. Nörobilimciler ile Stanford Üniversitesi'nden psikiyatrist Karl Deisseroth ve meslektaşları, lazer ışığının hasar görmüş ya da hareketsiz beyin hücrelerini normale çevirdiğine inanıyorlar.

Parkinson ve depresyonun da içinde bulunduğu nörolojik ve zihinsel bozuklukları tedavi edebilen lazer cihazı, çok az bir ışıkla kemirgenlerde titremeleri durdurdu. Dünya Sağlık Örgütü 2020 yılına kadar depresyonunun kalp hastalığından sonra ikinci büyük ölümcül hastalık olacağını tahmin ediyor.

Teknolojiyi açıklamak için, bilimadamları genetik olarak Parkinson hastalığı olan farelerin beynine optik fiber sapladılar. Mavi lazer ışığı beynin hareketten sorumlu bölgesi olan motor korteksle bağlantılı hücrelere değdiğinde, farelerin titremesi durdu. Bu keşif, depresyon, otizm gibi nörolojik ve zihinsel bozukluklar için lazer duyarlı tedavilerin, hatalı hücreleri de tedavi edebileceğini işaret ediyor.

(www.populergazete.com)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Araştırmalar Haberleri