Lahana, Sınav Stresine İyi Gelir

Sabah Gazetesinden Esra Tüzün Diyetisyen Taylan Kümeli ile Öğrencinin ÖSS ve OKS'de başarısını artıracak besinler hakkında konuştu.

Esra Tüzün / SABAH
Çocuğunuz sınava hazırlandığı için kendini yemeğe adadıysa, hiç endişelenmeyin. Diyetisyen Taylan Kümeli, ÖSS ve OKS başarısını artıracak ve sınav stresini yok edecek besinleri açıkladı..

OKS ya da ÖSS sınavına hazırlanan gençler; şu sıralar elinize ne geçerse yemek mi istiyorsunuz? Ya da iştahınız mı kapandı? Sınav sizi altüst etmeden bu yazıyı okuyun. Diyetisyen Taylan Kümeli, sınava hazırlanırken hafızanıza destek olacak özel mönünün tarifini açıkladı ve bu dönemde nasıl beslenmeniz gerektiğine dair tüyolar verdi...


KAHVALTIYI ATLAMASIN!

Sizce sınava hazırlananlar için en önemli beslenme tüyosu nedir?

Sınava hazırlanan kişiler çeşitli nedenlerle sabah kahvaltısını atlıyor. Oysa sabah kahvaltı eden kişilerin başarı oranları ve dikkat düzeyleri yüksektir. Bu yüzden mutlaka güne süt, kepekli ekmek, peynir, yumurta, pekmez, yulaf ezmesi gibi besleyici değeri yüksek gıdalar ile başlamak gerekiyor. Kan şekerinin düşmemesi için de ara öğünler atlanmamalıdır. Ara öğünler; basit şeker içeren, kan şekerinin hızla yükselip düşmesine sebep olan tatlı, çikolata ve hazır meyve sularının yerine; kan şekerini yavaş yükselten ve düşük kalori içeren meyve, yoğurt gibi gıdalardan oluşmalıdır. Yağsız et, yoğurt, salata, sebze yemeği ve kepekli ekmekten oluşan mönüler de, sınava hazırlık dönemlerinde akşam yemeklerinde tüketmek için idealdir.


Sınava hazırlanan gençler gazlı içecekleri çok tüketiyor. Bu konuda kısıtlama yapmak şart mı?

Bu dönemde çay, kahve ve kola gibi kafeinli içeceklerden uzak durmak gerekir. Stresin azaltılması açısından antioksidan içeren besinlerin tütüketilmesi de çok yararlı olur. Dengesiz beslenme, aşırı şeker tüketimi, çok fazla kola içmek ve cips yemek, uzun süreli açlık ve az öğünlü besin tüketimi hafızayı zayıflatıcı bir rol oynamaktadır.


ŞEKERE DİKKAT!

Vücudun şekere ihtiyacı var mı? Çocuk şeker yemezse, derslerini anlamakta zorlanır mı?

Vücudun sofra şekerine ihtiyacı yoktur. Gün içinde alınan besinlerle şeker ihtiyacı karşılanabilir. Şekerleme, tatlı, pasta ve kurabiyelere yani basit şeker içeren yoğun karbonhidrat ağırlıklı besinlere ihtiyaç yoktur. Düzenli olarak beslenen ve öğünlerini vaktinde yiyen kişilerde kan şekeri dengesi kurulduğu için tatlı yeme eğilimi çok daha az görülür. Yeterli ve dengeli beslenmeyen kişilerde tatlı ihtiyacı, doğru beslenenlere göre çok daha fazla olmaktadır. Vücut uzun süreli açlıktan sonra boşalan depoları doldurmak için ilk olarak yüklü miktarda karbonhidrat ve şekere eğilim gösterir. Alınan yüksek miktardaki kalorili besinin bir kısmı şeker depolarını, bir kısmı da yağ depolarını doldurur. Öte yandan psikolojik faktörler de tatlıya eğilimi yükseltir. Regl dönemine giren kadınlar, yoğun çalışanlar, stresi yüksek olanlar kendilerini tatlı yiyerek mutlu etmek isterler. Sınav dönemi de bu yaş grubunun en belirgin stresidir. Çocuğunuz bu dönemde ekşi gıdalardan daha çok tatlı gıdalar tüketmek istiyorsa, onun iyiliği için her isteğine 'evet' demekten özellikle kaçının. Muhtemelen onda görülen yeme durumu duygusal nedenlerden kaynaklanmaktadır. Yani tatlı talebi aslında şekerli bir şeyler yemeye ihtiyaç duymasından kaynaklanmamaktadır. Bu talebin altında psikolojik sebepler vardır. Ebeveynlerin, sınav döneminden geçen çocuklarının gün içinde yeterli miktarda kalori aldıklarından emin olmaları gerekir. Gün içinde asla öğün atlanmamalıdır. Ayrıca alınan karbonhidrat, protein ve yağ miktarlarının dengeli olmasına da mutlaka dikkat etmek gerekir.

Sınav stresine karşı nasıl beslenmek gerekir?

B vitamininden zengin besinlerin tüketimi stresi azaltılabilir. Magnezyum ve kalsiyum tüketimi yararlıdır. Badem, fıstık, susam, kuru baklagiller, çikolata, tam tahıllar ve yumurta; magnezyum kaynağıdır. Bu dönemde A, C ve E vitaminleri ile deniz ürünleri, tavuk, lahana, marul, mantar gibi selenyum içeren besinleri tüketmek stresi azaltmaya yardım eder.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Rehberlik Haberleri