1) Karar aşamasında dış etkenlerin rolü nedir?
Karar aşamasında birçok neden kürtaj yaptırmaya etki edebiliyor. Bunlardan bir tanesi din ile ilgili baskılar. Bütün dinerle baktığınızda kürtajın yasaklandığını, yapılmaması gereken bir şey olduğuyla ilgili öğretiler olduğunu görüyoruz.
2) Kürtajın kadın üzerinde ne gibi etkileri vardır?
Dünyaya bebek getirme rolü daha çok kadına ait olduğu için, anne adayı ile bebek arasında ciddi bir bağ kuruluyor. Annelik rolüyle birlikte, yani ilk andan itibaren anne adayının karnında hormonal bir değişim oluyor, bu doğrultuda da bebekle ilgili bazı şeyleri hissetmeye başlıyor.
3) Daha sonraki hamileliklerinde bu kürtajın psikolojik etkileri olur mu?
Kürtaj sonrasında gerçekleşecek hamileliklerde, genellikle bir endişe oluyor, mesela "Daha önceden bir bebek olabilecekken bunu kendi isteğimizle son verdik, daha sonrasında olmayabilir mi?" gibi dini motifler de bu tabloya eklenebiliyor ya da "Allah bizi cezalandırır mı? Hani ilkini aldırdığımız gibi" bunlarla birlikte bazı endişe ve ikilemler içerisine girilebiliyor ve o dönem biraz daha sıkıntılı geçirilebiliyor.
4) Partnerin böyle bir durumda yaklaşımı nasıl olmalıdır?
Kürtaj konusunda anne adaylarının çok daha riskli sıkıntılar yaşadığını görüyoruz, çünkü annelik rolüyle babalık rolü birbirinden çok farklı. Annelik dediğimiz zaman bir duygudan, bir içgüdüden bahsediyoruz, ama babalık direk bir içgüdü değil, daha çok öğrenmeyle geliştirilebilecek bir duygu.
5) Kürtajın yaratacağı psikolojik etkilerden nasıl kurtulunur?
Kürtajla ilgili olarak toplumda öğrendiğimiz çok fazla motif var ve bu motifler de kürtaj konusunda bizim üzerimizde ciddi bir baskı oluşturuyor. Kürtaj yaptıran kadın daha sonra bir çocuk sahibi olamaz ya da kürtaj yaptırdıktan sonra başınıza mutlaka bir şey gelir gibi yanlış bilgiler psikolojik sıkıntıları çok fazla etkileyebiliyor.
6) Size gelen vakalar hangi yaş grupları arasında?
Son dönemlerde genellikle medyada ve yurtdışındaki kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre kürtaj yaşının çok alt yaşlara düştüğünü öğreniyoruz. Tabii cinsel özgürlükle birlikte, daha rahat birliktelikler yaşanabiliyor.
Zeynep Erel-Pınar Aksu / motherandbaby.com.tr