KURBAN BAYRAMI ve FARKINDALIK

Yılda iki kez kutladığımız dini bayramlarımızdan bir tanesi de 'Kurban Bayramı'. Sevginin, kardeşliğin, uyumun öne çıktığı; birliktelik günü.

Nedir Kurban Bayramı?

Kurban Bayramının tarihine baktığımızda, İbrahim Peygamber oğlu İsmail Peygamberi Allah'a kurban etmek ister. Bir nevi teşekkürdür bu. Ancak oğlu yerine, bu manevi adanışın kabulü sebebiyle kendisine gönderilen bir hayvanı kurban eder. 'Kurban' kelimesi Türkçeye Arapçadan geçmiş bir sözcük olup  'yaklaşmak' manasında kullanılmaktadır. Bu Allaha yaklaşmak, O’na teslimiyet olarak çerçevelendirilebilir. Yani 'Kurban Bayramı' ile anlatılmak istenen hayvan katliamı değil bir ibadettir.

Dinler Arası Farkındalık:

Birçok dinde Allah'a teslimiyet ve O'na olan rızayı dile getirmek için farklı ibadet yolları seçilmiştir. Zikir, mum yakma, vaftiz, namaz ve birçok dinde ortak olan 'Oruç'.

Birçok ibadetin farklı yollarla yapılsa da aynı amaç uğruna olduğunu görmekteyiz.Türk toplumu kendi içinde farklılıkları sindirmiş durumda. Herkes birbiri ile uyum içinde yaşamakta ve yapılan ibadetlerde herkes empatik bir bakış açısı taşımakta.

O halde Türk toplumunda yaşayan ve bu durumu yadırgamayan, hoşgörü ile karşılayan azınlık kesim dışında diğer Avrupa ülkeleri neden 'Kurban Bayramına' bu denli tepkili?

Çünkü Biz Tepkiliyiz.

Tepkinin büyük bir kısmının sebebi; medya ve kitle iletişim organları. Bununla birlikte tabi ki uygulamalarda da çok büyük aksaklıklar var ve doğal olarak yansıtılan da bu. Öncelikle kurban bayramını eleştiren kesimin bu bayramın anlam ve önemini iyi araştırması gerekiyor. Eleştiren ve eleştiriye uğrayan aynı toplumun üyeleri dolayısı ile bir toplumda herhangi bir konu hakkında uyumsuzluk olursa farklı toplumlar bize nasıl saygı ile bakar? İnsanlar sadece kötü görüntüler ve dış çevrenin fikri yüzünden kültürünü, yüzlerce yıllık geleneğini göreneğini reddediyorsa bunu düzeltmek mümkün değil midir?

Televizyonlardaki görüntüler hep olumsuz ve kötü görüntüler.'Vahşet' olarak adlandırılan görüntülerde biraz daha dikkatli olunmalı. Çünkü bu görüntülerden sadece çocuklar değil yetişkinlerde etkileniyor. Kurban Kesimi için ayrı bir alan ayrılmalı ve bu alan dışında kesim yapanlara caydırıcı cezalar verilmeli; böylelikle o bölge dışında kesim yapılan yer azalacağından çok fazla vahşet niteliğinde görüntüyü yayınlanamayacak. Dolayısı ile hem kötü görüntüler yüzünden insanlar kültürlerinden vazgeçmemiş olacak hem de görüntüler kimse üzerinde travma yaratmayacak.

Bununla birlikte 'Avrupa'da, Amerika’da ve diğer dünya ülkelerinde insanlar et yemiyor mu? Sadece bu kadar göz önünde değiller. Hayvanlar öldürülüyor ama ne şekilde? Bizim ki gözler önünde ve bazen yanlış uygulamalar ipe götürüyor bizi. Üzerimize yapıştırılan 'barbarlık, katliam' gibi etiketlemeleri kabul etmiyoruz. Zira ileri derecede kültürel donanıma sahip olduğunu düşündüğümüz devletlere 'Kurban Bayramının' anlamını bizim öğretmemiz gerekiyor.Çünkü emin olun ki onlar bizim gibi araştırmıyor.
Sanılanın aksine...

İyi Bayramlar

Sevgilerimle

Psk.Nilüfer Şişman
www.lotuspsikoloji.com