Kurallar; insanlar arası ilişkiler ve etkileşimlerde davranışlara yön veren, sınırlayan ve ideal ve evrensel olduğu ölçüde uyulması gereken ilkelerdir.
Kuralların 3 özelliğinden bashedilebilir.
1. Kurallar belirsizliği azaltarak öngörülebilirlik ve istikrar sağlar:
İnsanları bir arada tutan ve onları belli bir düzen içinde yaşamaya sevk eden en önemli unsur kurallardır. Kurallar sayesinde bireyler neleri yapacaklarını, neleri de yapmayacaklarını önceden bilirler. Toplumsal bir olay karşısında nasıl davranması gerektiğini önceden bilen birey, herhangi bir kargaşaya sebebiyet vermeden özgür ve istikrar içerisinde eylem ve davranışlarda bulunabilir. Belirsizlik sadece kişilerin bizzat nasıl düşünüp, ne şekilde karar vermelerinde değil, başkalarının da onların ne yapacağını tahmin etmelerinde büyük zorluklar ortaya çıkarır. Bireyin ne yapması ve ne yapmaması gerektiğini önceden bilmesi diğer bireyler açısından da önemlidir. Karşısındaki bireyin davranışlarını önceden tahmin edebilme belirsizliğini ortadan kaldırır.
2. Kurallar insan davranışlarına denetim ve sınırlama getirirler:
Kurallar bireylerin istedikleri zaman istedikleri gibi davranmalarına engel olurlar. Düzen için sınırsız değil, sınırlı özgürlük, daha doğrusu kurallarla sınırlanmış özgürlükler gereklidir. Sınırsız özgürlük, anarşizmi yani toplumsal kaosu ortaya çıkarır.
3. Kurallar bireyi özgür kılarlar:
Kurallar her zaman tüm bireylerin özgürlüğünü sınırlayıcı nitellikte olmaz. Kural, bireye diğer insanlarla olan ilişkilerinde sınırlamalar getirerek onun davranışlarını belirli sınırlar içine almakla, aynı zamanda o bireye hangi durumlarda başkalarının kendisine müdahale edip-edemeyeceğini de gösterir. Bu bağlamda kurallar özgürlüğün alanını tanımlar ve özgürlük alanını potansiyel olmaktan çıkarıp, yaşanası duruma getirirler. Kuralların bu şekilde kişisel özgürlüğün çerçevesini çizmesi, başkalarının bu özgürlük alanına müdahale etmesine engel olur.
Alıntı Kaynağı: "TOPLUMSAL İLİŞKİLER VE PROTOKOL" Öğr.Gör.Nazife KÜÇÜKASLAN Uludağ Üniversitesi, Sosyal Bilimler MYO e-mail: nazife@uludag.edu.tr