Küçük Yaştaki Çocukların Takıntıları Normaldir

Klinik Psikolog Özden Bademci Dandul, yetişkinlerin takıntı olarak gördükleri çocukların bazı davranışlarının normal karşılanması gerektiğini belirtiyor.

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Bağdat Caddesi Polikliniği’nden Klinik Psikolog Özden Bademci Dandul, yetişkinlerin takıntı olarak gördükleri çocukların bazı davranışlarının normal karşılanması gerektiğini belirtiyor.

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Bağdat Caddesi Polikliniği’nden Klinik Psikolog Özden Bademci Dandul, “Daha büyük yaştaki çocuklar ya da yetişkinlerde görülmesi halinde kaygı verici olan takıntılı davranışlar genellikle küçük çocuklar için normaldir” diyor.

Dandul, bu dönemdeki takıntıları şöyle anlatıyor:

“Bebekliğin ardından gelen ve benim ilk ergenlik adını verdiğim bu dönemde çocuklar bir taraftan yaşadıkları dünyayı kontrol etmeye bir taraftan da dünyayı anlamlandırmaya çalışırlar. İşte küçük çocukların hayatında büyük yeri olan ritüller -takıntılı davranışlar- bu süreçte çocukların en büyük yardımcılarıdır. Örneğin küçük çocukların bazıları hep aynı tabaktan yemek yeme konusunda diretirlerken, bazıları da hep aynı bardaktan sularını içmek isterler. Aksi söz konusu olduğunda da durumu dramatik bir şekilde protesto ederler. Çocukların yaşamındaki bu takıntılı davranışlar arasında en yaygın görülenleri, hiç sıkılmaksızın aynı filmi defalarca izlemek, uykudan önce aynı öyküyü tekrar tekrar okutmak gelir. Bu türden davranışlar anne babaları fazlası ile kaygılandırır. Anne babaların küçük yaştaki çocuklarında gözlemledikleri ısrarlı bir şekilde tekrarlayan davranışlar dönemsel bir özellik taşır.”

Anne babalara çocuklarının bu davranışlarını düzeltmek yerine sabırlı olmalarını öneren Dandul, “Çocuğunuzun ısrar ettiği tabaktan yemesi ya da ısrar ettiği bardaktan su içmesi gibi davranışlarına göz yumabilirsiniz. Böylece çocuğunuz bir şeyleri kendisinin kontrol edebildiği güvenini kazanmaya başlar. Dolayısı ile de zamanla aynı tabak için ısrarcı olmaktan vazgeçebilir bile” diyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Psikoloji Haberleri