"Kötü Kolesterol" Şirketlerin Ürettiği Bir Yalan

Dünyaca ünlü kolesterol uzmanı Philippe Even, 'kötü kolestrol'ün 'şirketlerin ürettiği bir yalan' olduğunu söyledi.

Dünyaca ünlü kolesterol uzmanı Philippe Even, ilaç sanayiinin son 15 yılda 300 milyar dolar kazandığı 'kötü kolestrol'ün 'şirketlerin ürettiği bir yalan' olduğunu söyledi. Even, 'Kolesterol sanıldığı gibi öldürücü değil, damarları tıkamıyor' dedi.

Uzun zamandır tartışılan kolesterol konusu yine gündeme geldi. Dünyaca ünlü kolesterol uzmanı Philippe Even, 'Kötü kolesterol'ün ilaç endüstrisinin ürettiği bir yalan olduğunu iddia etti. Even'ın piyasaya çıkacak olan 'Kolesterol Hakkında Gerçek' isimli kitabındaki 'Kolesterol sanıldığı gibi öldürücü değil, damarları tıkamıyor', 'Kötü kolesterol ilaç endüstrisinin ürettiği bir yalan' sözleri tıp dünyasında bomba etkisi sağladı.

Even, kolesterolün kesinlikle sanıldığı gibi zararlı olmadığını, damarları tıkamadığını, kalıtsal ve aşırı olanları dışındakilerin ölüme yol açmadığını savunuyor. Even'a göre ilaç firmaları kolesterol düşürücü ilaçlar sayesinde son 15 yılda 300 milyar dolar kazandı.

"YILLARDIR SÖYLÜYORUZ"

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, 'Kolesterolü yıllardır konuşuyoruz, Fransız uzman sanırım benim makalelerimi okumuş. Yüksek kolesterol diye bir hastalık yok. Herkesin genetik olarak belirlenen kolesterolseviyesi var. Esas önemli olan doğru beslenmedir. Şeker, işlenmiş undan yapılan şeyleri yememek gerekir. Sebzeler yenebilir. Her gün bir saat yürümek lazım. Bunları yaptıktan sonra kolesterol değeri 300 de olsa , 500 de olsa fark etmez' dedi.

HASTAYA 'İLACA İNANMAM' DİYEMEM

Prof. Dr. Barbaros Kınoğlu: 'Bu konuda büyük bir endüstriyel pazar var. Ancak Fransız uzmanın dediği gibikolesterol ilaçlarını kaldırmak için bunu kapsamlı laboratuvar çalışmalarıyla ispatlamak lazım. Amerikan Kalp Cemiyeti gibi kurumların benimsemesi ve bunun protokollere geçmesi gerekiyor. Bir hastama, 'İlaç alma, kötü huylu kolesterolü önemsemiyorum' deyip ve ilaç vermediğimi düşünüyorum. Hastada ileride aort damarlarında çıkabilecek sorunlara ya da farklı hastalıklara karşı çıkarsa, ben yanlış bir şey yapmış; hastama zarar vermiş olurum. Ameliyat ettiğimiz hasta gruplarına bakarsak, kolesterolleri yüksek değil. Tekkolesterol suçlu değil. Ama 'İlaç gereksiz' diyecek konumda değiliz'

Genel-Sağlık Haberleri

Türkiye'de Sigara Kullanan Kadın Sayısı Artıyor
Ölen bir insanın beyin aktivitelerini ilk kez görüntüledi
TPD de Çağrıya Katıldı: Tedirgin Olma Aşı Ol!
Karantina Çocukların Uzağı Görmesini Olumsuz Etkiledi
Google'dan cilt hastalıklarını tespit eden yapay zeka