Araştırmacılar, travmatik etki yaratmış hatıraların beynin korku merkezindeki proteinlerin uzaklaştırılmasıyla birlikte silinebileceğini öne sürüyorlar. Çalışmayı yürüten John Hopkins Üniversitesi’nden bilimcilere göre, şiddete maruz kalma, askerliğe ilişkin acı deneyimler ve hatta eşlerin boşanması gibi travmatik durumlarda kişinin psikolojik durumunu düzeltmesine yardımcı olacak sonuçlar elde edilmiş durumda.
Beyinde korkuların üstesinden gelen bölgeye odaklanılan çalışma denek sıçanlar üzerinde yürütülmüş. Araştırma sırasında beynin amigdala noktasında, ekibin ‘hassasiyet penceresi’ adını verdiği ve acı verici anıların belirli reseptör proteinler halinde yaratıldığı bir bölge keşfedilmiş. Söz konusu proteinler kararsız yapıda olduklarından, bunların ilaç desteğiyle tamamen uzaklaştırılmalarının da mümkün olduğu görülmüş.
Araştırma ekibinden Prof. Richard Huganir, travmatik olayların ömür boyu kalıcı olan anılar yaratabildiğini ve bunun da insan hayatını son derece olumsuz etkileyebildiğini söylüyor. Huganir’e göre son bulgular, anıları meydana getiren mekanizmaların değiştirilerek travma-sonrası ortaya çıkan strese bağlı psikolojik sorunların üstesinden gelinebileceğini gösteriyor
Deney sırasında bir sesle ilişkilendirilerek elektrik şoku verilen sıçanlar bu şekilde korku duymaya koşullanmışlar. Sonrasında elektrik şoku verilmemesine karşın sesi duymalarını takiben korku merkezinde 1-2 gün içinde proteinlerin oluştuğu görülmüş. Araştırmacılar şu sıralar yapay bir uyaranla acı hatırları çağırarak hassasiyet penceresini tekrar açma ve ilaç yardımıyla mevcut proteinlerden kurtulma üzerinde çalışıyorlar. Çalışmada sıçanların kullanılmış olmasına karşın insanda da benzer sonuçların alınacağına inanılıyor.
Bu gelişmelere karşın Emory Üniversitesi Etik Merkezi’nden Paul Root Wolpe, insanın kimliğinin anılarla bağlantılı olduğuna ve bunların farklı kişilikleri ortaya çıkardığına dikkat çekiyor, “İyi bir niyetle de olsa anıları ortadan kaldırma oldukça büyük sorunlara yol açabilecek bir fikir.”
ntvmsnbc.com