Maruf BEÇENE / Aktüel Psikoloji
TPD'den yapılan yazılı açıklamada "Sağlık çalışanları ve halkımızın COVİD19 salgını ve ruh sağlığıyla ilgili metin ve duyurulara erişebilmesi için oluşturduğumuz COVİD19 ve Ruh Sağlığı sayfası hazırlandı." bilgisine yer verildi.
Güncellenme 03.04.2020 - Saat 22:10
İlgili sayfa ve başlıklara aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
- COVID-19 ve ÇOCUKLAR
COVİD-19 salgını dünyanın hemen her ülkesini etkilemeye devam ediyor. Salgın, ailelerin ve bireylerin yaşam rutinlerini değiştirmelerine neden oldu. Çocuklar okula gidemiyor ve evden eğitim almaya çalışıyorlar. Anne babaların bir kısmı evden çalışıyor, bir kısmı ücretsiz izinde ve diğerleri de kendi işlerini kısıtlamalar nedeni ile yapamıyorlar. Sosyal mesafeyi arttırmak gerektiği için, çocuklar arkadaşları ve akrabaları ile görüşemiyor.
- COVİD -19 SALGININA YÖNELİK DEMANS HASTALARI VE YAKINLARI İÇİN ÖNERİLER
Demans hastası olan bir yakınınız varsa, koronavirüs salgını hastanın bakımı ve korunması ile ilgili sizde endişe yaratmış olabilir. Demans hastalığının en erken evrelerinden itibaren yargılama kusurları, neden-sonuç ilişkisi kuramama, özbakımını yapamama gibi belirtiler görürüz. Muhakeme etme güçlükleri, sorunları anlamadaki zorluklar demans hastalarında temizlikle ilgili davranışları zorlaştırabilir, kısıtlamalara uymakta güçlük yaşarlar; bu durum koronavirüs hastalığı (COVİD-19) için artmış bir risk oluşturabilir.
- COVİD-19 SALGININDA SAĞLIK ÇALIŞANLARININ TÜKENMİŞLİKTEN KORUNMA REHBERİ
Sağlık çalışanları, mesailerini bedensel, duygusal ve zihinsel enerji harcayarak tamamlarlar. Özellikle kriz durumlarında, çalışma sürelerinin uzaması, aşırı iş yükü, tehlikeli çalışma ortamı gibi etkenler bu enerji biçimlerinin aşırı derecede harcanmasına neden olarak Tükenmişlik Sendromu için risk oluşturabilir. Son dönemde yaşanılan COVİD-19 salgını, sağlık sistemi üzerinde bir kriz oluşturduğundan tükenmişlik riski barındırmaktadır.
- Sağlık Çalışanlarının Ruh Sağlığının Korunması İçin Sağlık Kurumu Yöneticilerine Öneriler
Türkiye Psikiyatri Derneği Ruhsal Travma ve Afet Psikiyatrisi Çalışma Birimi tarafından hazırlanmıştır.
Bu metin kriz süresince sağlık çalışanlarının ruh sağlığının korunması için alınması gereken önlemler ve uygulamalarla ilgili ayrıntıları topluca sunmak amacıyla oluşturulmuştur. - HUZUREVİ VE BAKIMEVİ ÇALIŞANLARINA KURUMDA KALAN KİŞİLER İÇİN COVID-19 SALGININA YÖNELİK ÖNERİLER
Türkiye Psikiyatri Derneği Yaşlılık Psikiyatrisi Bilimsel Çalışma Birimi tarafından hazırlanmıştır.
COVID-19 salgınından etkilenecek gruplar arasında ileri yaşta ve kronik hastalığı olan bireyler de var. Hastalanma riski yüksek kişilerin toplu yaşadığı huzurevi ve bakımevi sakinlerinin psikolojik iyiliklerine dikkat edilmesi gerekiyor. - COVİD-19 VE MÜLTECİLER
Türkiye Psikiyatri Derneği Ruhsal Travma ve Afet Çalışma Birimi tarafından hazırlanmıştır.
Sağlık çalışanları ve birçok sağlık kuruluşu son yüzyıl içinde benzeri görülmemiş bir halk sağlığı sorununa neden olan COVİD-19 salgını ile ilgilenmek zorunda kalmıştır. Mülteciler, sığınmacılar ve zorla yerinden edilen bireyler (bu grup metin içinde mülteci kelimesi ile ifade edilecektir) psikososyal destek gereksinimleri ve sağlık hizmetine erişim güçlükleri nedeniyle bu salgınla ilişkili olarak dezavantajlı gruplar arasında kabul edilmektedir. - KARANTİNANIN RUHSAL ETKİLERİ VE KORUYUCU ÖNLEMLER
Türkiye Psikiyatri Derneği Ruhsal Travma ve Afet Çalışma Birimi tarafından hazırlanmıştır.
Karantina: Bulaşıcı bir hastalığa maruz kalmış olan kişilerin hasta olup olmadıklarını tespit etmek için kişinin tecridi ve hareket alanının kısıtlanmasıdır. - COVID-19 ve DAMGALAMA
Türkiye Psikiyatri Derneği Ruhsal Travma ve Afet Çalışma Birimi tarafından hazırlanmıştır.
Sağlıkta damgalama, belirli bir hastalığı yaşayan bir kişi veya gruba, hastalığın görüldüğü yerlere ve hastalıklı ilgili şeylere dair olumsuz, kötüleyici, düşmanca, değersizleştirici ve ayrımcı tutumları içerir. - COVID 19 Salgını Sırasında 65 Yaşın Üstündekiler Ruhsal Açıdan İyi Kalmak İçin Neler Yapabilir?
Türkiye Psikiyatri Derneği Yaşlılık Psikiyatrisi Çalışma Birimi tarafından hazırlanmıştır.
2019 sonunda başlayan korona virüsü hastalığı (COVİD-19) salgını, alışık olmadığımız bir durum yarattı. Ülkemizde 21 Mart 2020 akşamından itibaren 65 yaş üstünde ve kronik hastalığı olan bireylere, hastalıktan korunmaları amacıyla sokağa çıkma yasağı getirildi. - HEKİMLER VE SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN COVID-19 KORKU VE KAYGISIYLA BAŞ ETME REHBERİ
Hepimizi etkileyen zor bir dönemden geçiyoruz. Hem kendimizin hem de yakınlarımızın hastalanması endişesini yaşarken, aynı zamanda mesleğimizi uygulayıp, hastalığın yayılmasını engellemeye ve hastalarımızı iyileştirmeye çalışıyoruz. Bu dönemdeki artan sıkıntı hissinin nedenleri ve öneriler sıralanmıştır.
- GERGİNLİKLE BAŞA ÇIKMAK İÇİN UYGULANABİLECEK YÖNTEMLER
Stres yönetiminde göz önünde bulundurulması gereken fiziksel aktivite ve beslenmenin yanı sıra, çeşitli gevşeme teknikleri de travmatik stresle başa çıkmada kullanılması önerilen kanıta dayalı yöntemlerdir.
- Psikiyatrik Tedavisi Devam Edenlere Öneriler
Ruhsal sorunları nedeniyle psikiyatrik destek alan ve tedavi gören hastalarımıza ve yakınlarına öneriler;
- COVİD-19 Salgınında Psikiyatri: Krize Müdahale
COVİD-19 pandemisine yönelik ruh sağlığı sistemiyle ilgili başlıca öneriler şunlardır (1):
- psikiyatri uzmanları, psikiyatri hemşireleri, klinik psikologlar ve diğer ruh sağlığı çalışanlarının dahil olduğu çok disiplinli ruh sağlığı ekiplerinin çalışması,
- COVİD-19 salgını ile ilgili düzenli ve gerçeğe uygun bilgilerin toplumla açık bir şekilde paylaşılması,
- gerektiğinde uzaktan (telefon ve internet aracılığıyla) ruhsal destek sistemlerinin kurulması.
- İYİ TELEPSİKİYATRİ UYGULAMASI İÇİN ÖNERİLER
Son günlerde yaşanan küresel Corona Virüsü salgını nedeniyle dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de telesağlık uygulamaları sağlık hizmeti sunumunun devamı için olanak sağlamaktadır. Bu bağlamda, özellikle yüzyüze görüşmenin mümkün veya uygun olmadığı durumlarda etkili ve kanıta dayalı bir seçenek olarak uzun yıllardan bu yana kullanılmakta olan telepsikiyatri uygulamaları da önem kazanmakta ve yaygınlaşmaktadır.
- COVID 19 - Hastane Bünyesinde ‘Psikiyatri Ayaktan Tedavi Birimleri’ Çalışma Düzeniyle İlgili Öneriler
Psikiyatri ayaktan tedavi birimlerinde salgının kontrolü ve tedavinin sürdürülmesi için gözetilecek iki öncelikli konu vardır; çalışan sağlığı, güvenliği ve kliniğin ‘temiz’ tutulması. Bu hedeflere yönelik ilkeler aşağıda sıralanmıştır:
- Psikiyatri Yatan Hasta Kliniklerinde COVID-19 ile İlgili Alınabilecek Önlemler
Sağlık çalışanları tüm toplumun maruz kaldığı önemli bir tehdit olan koronavirüs salgını ile mücadelenin en önemli cephelerinden birinde yer alıyor. Salgınla mücadeleyi planlayanlar tarafından titizlikle üzerinde durulması gereken bir konu sağlık çalışanlarının sağlığının korunmasıdır. Bu konuda Dünya Sağlık Örgütü oldukça kapsamlı ve güncel olan bir kılavuz hazırlamıştır.
- Koronavirüs Hastalığı Salgını Sırasında Ruh Sağlığı ve Stresle Baş Etme
2019 koronavirüs hastalığı salgını (COVID-19) insanlar ve topluluklar için stresli olabilir. Bir hastalık hakkındaki korku ve kaygı bunaltıcı olabilir ve yetişkinlerde ve çocuklarda yoğun duygulara neden olabilir.