Konak Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi

Otistik çocukların eğitim gördüğü tek resmi ve bağımsız otistik çocuk eğitim merkezi bulunan İzmir'e ikinci bir merkez açılacak.

''Konak Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi'' adı verilecek merkez, Ziya Gökalp İlköğretim Okulu'nun B blokunda hizmet verecek. Kullanılacak binada fiziki çalışmanın başlatıldığı, çalışmaların eğitim-öğretim yılının birinci yarı yılı sonunda tamamlanarak, ikinci yarı yılda öğrenci kaydına başlanacağı öğrenildi. Merkezde en az 40 öğrenciye hizmet verileceği, tam kapasitesinin fiziki çalışmalar sonucu ortaya çıkacağı belirtildi.

Kentin Menemen'deki Sabahat Akşıray Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi'nin ardından ikinci bağımsız resmi otistik çocuk eğitim kurumu olacak yeni merkezin kontenjan yetersizliği nedeniyle eğitim için sırada bekleyen otistik çocuklar için alternatif olacağı kaydedildi. Ziya Gökalp İlköğretim Okulu'nun bir blokunun merkez için ayrılmasının okulun eğitimini olumsuz etkilemeyeceği belirtildi.
 

Akşıray'da durum

Tek resmi bağımsız otistik çocuk eğitim merkezi durumundaki Sabahat Akşıray Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi'nin kapasitesinin üzerinde öğrenciyle hizmet verdiği bildirildi.
120 kişilik kapasitesine rağmen 160 öğrenciyle eğitime devam edilen 30 sınıflı merkezde 4 olması gereken sınıf mevcudunun yoğunluk nedeniyle fazlalaştığı, 200'den fazla çocuğun bu merkezde eğitim almak için sırada beklediği ifade edildi. Menemen'deki merkeze Buca, Gaziemir, Bornova gibi ilçelerin yanı sıra Manisa'dan da öğrenci gittiği kaydedildi.

'Otistik çocuk için eğitim aynı zamanda tedavi demek'

Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği (ODER) Yönetim Kurulu Başkanı Ergin Güngör, İzmir'de resmi bağımsız otistik çocuk eğitim merkezinin yanı sıra 17 ilköğretim okulunda otistik çocukların eğitim gördüğü sınıflar bulunduğunu, bu sınıflarda 68 çocuğun eğitim aldığını bildirdi. Kentte 23 bin civarında eğitim çağında otistik çocuk bulunduğunu belirten Güngör, bunlardan yaklaşık 300'ünün Milli Eğitim Bakanlığına bağlı merkezlerde eğitim gördüğünü, 142 özel eğitim kurumunun da çocuklara hizmet verdiğini söyledi.

Güngör, otistik bir çocuk için eğitimin aynı zamanda tedavi anlamına geldiğini ifade ederek, şöyle konuştu: ''Otistik çocuğun bilimsel tek tedavisi özel eğitim. Yani eğitim ve tedavi süreci iç içe. Eğitimleri aynı zamanda tedavileri demek. Eğitim dışında bilimsel bir tedavi yöntemi yok. Sosyal becerileri de eğitimle geliştirilebiliyor. Erken teşhis, yoğun ve kaliteli eğitimle otistik çocukların yüzde 50'si sosyal hayata entegre edilebiliyor. Üniversite eğitimi alan otistik çocuk örnekleri bunun göstergesi.''

Yeni merkezde yaklaşık 60 çocuğun eğitim alacağını öğrendiklerini ifade eden Ergin Güngör, ''Bu yeni merkezle 60 çocuğun hayatı değişecek. Yeterli olmasa bile önemli bir kazanım. Bundan 10 yıl öncesine göre bu çocukların eğitiminde önemli gelişmeler var. Şu anda bu konuya hiçbir dönemde olmadığı kadar Milli Eğitim Bakanlığı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünce özen gösteriliyor'' dedi.

Cumhuriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Özel Eğitim Haberleri