KKTC üniversitelerinde 13 bin 411 kontenjan boş kaldı

Kıbrıs'taki üniversiteler, yeni akademik yılda Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ve ek kontenjanla Türkiye’den 5 bin 75, üçüncü ülkelerden bin 275, KKTC’den de bin 890 olmak üzere toplam 8 bin 240 yeni öğrenci aldı.

TÜRKİYE’DEN 5 BİN 75, KKTC’DEN BİN 890, 3. ÜLKELERDEN BİN 275 ÖĞRENCİ

EK YERLEŞTİRME SONUCUNDA KKTC ÜNİVERSİTELERİNDE 14 BİN 578 KONTENJANIN 13 BİN 411’İ BOŞ KALDI

EĞİTİMCİLER, TERCİH EDİLEN BÖLÜMLERE GÖRE KONTENJANLARIN YENİDEN DÜZENLENMESİ GEREKTİĞİ GÖRÜŞÜNDE


Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) hafta sonu açıklanan ek yerleştirme sonuçlarıyla KKTC’deki 5 üniversitenin önlisans ve lisans programlarına sadece bin 167 adayın yerleşmesi ve 13 bin 411 kontenjanın boş kalması farklı yorumları da beraberinde getirdi.

Ek yerleştirmeyle Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne (DAÜ) 366, Yakın Doğu Üniversitesi’ne (YDÜ) 279, Girne Amerikan Üniversitesi’ne (GAÜ) 321, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’ne (UKÜ) 120 ve Lefke Avrupa Üniversitesi’ne (LAÜ) de 81 öğrenci ön lisans ve lisans programlarına kayıt hakkı kazandı.

2010-ÖSYS Ek Yerleştirme Sonuçları’na göre, KKTC’deki 5 üniversitenin 12 bin 883 lisans, bin 695 de ön lisans olmak üzere toplam 14 bin 578 kontenjanı bulunuyordu. Ek yerleştirme sonucu bin 125’i lisans, 42’si önlisans olmak üzere toplam bin 167 aday KKTC üniversitelerine yerleşirken, lisans programlarında 11 bin 758; önlisans programlarında ise bin 653 olmak üzere toplam 13 bin 411 kontenjan boş kaldı.

KKTC üniversitelerinin 2010- 2011 Akademik Yılı’ndaki öğrenci sayısı ise 40 bin civarında…

TAK muhabirinin Yüksek Öğretim Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu’ndan (YÖDAK) derlediği bilgilere göre, bin 167 ek yerleştirme, KKTC üniversiteleri için oldukça iyi bir rakam olarak yorumlanırken, bazı üniversiteler ve çevreler rakamı yetersiz buluyor.

Bu yıl KKTC üniversiteleri Türkiye’den 5 bin 75, üçüncü ülkelerden bin 275, KKTC’den de bin 890 olmak üzere 8 bin 240 yeni öğrenci aldı. Rakamlar, üçüncü ülkelerden gelen öğrenci sayısında geçen yıla göre yüzde 83 artış olduğunu gösteriyor. KKTC üniversitelerinde halen 60 ülkeden öğrenci öğrenim görüyor.

Bazı bölümler, ek yerleştirmelerle yüzde 100’e varan oranda dolarken, boş kalan kontenjanların, tercih edilmeyen bölümler olmalarından kaynaklandığı belirtiliyor. Eğitim çevreleri, YÖK’ün verdiği kontenjanların gözden geçirilmesinin ve üniversitelerin de ihtiyaç duyulan ve daha çok ilgi gören bölümlere ağırlık vermesinin önemine işaret ediyor.

GAÜ: “GEÇEN YILA GÖRE ARTIŞ, ÖNCEKİ YILLARA GÖRE AZALMA VAR”

GAÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanı Zerrin Gürler, TAK muhabirinin sorularına karşılık, bu yıl GAÜ’ye ek yerleştirmeyle 321 öğrencinin kayıt hakkı kazandığını belirterek, 2 bin 933 kontenjanları bulunduğunu söyledi.

İlk yerleştirmede de 942 öğrenci aldıklarını ifade eden Gürler, bu yıl GAÜ’yü kazanan öğrenci sayısının yakın geçmişle kıyaslandığında artış gösterdiğini ancak geçmişle kıyaslanırsa düştüğünü belirtti.

Gürler, bunun nedenini “Türkiye’de açılan özel üniversiteler ve Kıbrıs’ın giderek cazibesini yitirmesi” olarak açıkladı.

“PLANSIZLIK EN BÜYÜK SORUN”

Öte yandan GAÜ’den yapılan yazılı açıklamada, Türkiye ve KKTC’de eğitim veren gerek devlet gerekse vakıf ve özel üniversitelerin yaşadığı sorunların ve boş kalan kontenjanların nedenlerinin başında plansızlık ve yükseköğretim olgusunun devlet politikasından yoksun olmasının geldiği görüşü ifade edildi.

Boş kalan kontenjanların özelde yükseköğretim yapılarına genelde ülkenin ekonomisine ciddi olumsuz etkileri bulunduğunun altının çizildiği açıklamada, ortak akıl ve vizyon yanında, YÖDAK örgütlenmesinin dışında yükseköğretim sistemi ile ilgili devlet politikasının oluşturulması için GAÜ’nün akademik kadroları ve deneyimi ile katkı yapmaya hazır olduğu vurgulandı.

Devlet desteği ile eğitim vermeye devam eden Türkiye ve KKTC devlet üniversiteleri dışında özel ve vakıf üniversitelerinin yaşanan süreç ve gelinen noktadan en fazla zarar gördüğü belirtilen açıklamada GAÜ’nün uluslararasılaşma olgusu ve uluslararası kimliğini güçlendiren ülke dışındaki kampusları ve atılımları ile merkezi yerleştirme ve ek yerleştirme sonuçları içerisinde en fazla tercihi alan üniversiteler arasında olduğu bildirildi.

“ORTAK AKIL VE VİZYON İÇİN UMUT SÜRMEKTE”

GAÜ’nün yükseköğretimde 25’inci yılını tamamladığının hatırlatıldığı açıklamada, 25 yıllık bilimsel bilgi birikimi ile GAÜ’nün Kuzey Kıbrıs Kampusu yanında İngiltere, Singapur ve ABD kampuslarını eğitime açmasının KKTC yükseköğretim sistemi ve üniversiteleri için uluslararasılaşma, dünya ile rekabet etme ve dünyaca tanınan diploma ve akademik programları bağlamında önemli bir referans olduğunu kaydedildi.

Bilişim adası vizyonu ile üniversiteler adası olma yolunda önemli atılımlar yapan KKTC üniversitelerinin uluslararasılaşma, diplomaları ile akademik programlarının tüm dünyada tanınmasını sağlayacak yeterlilikleri gerçekleştirme ve yükseköğretimde dünya ile rekabet edebilecek atılımları hayata geçirmelerinin öğrenci tercihlerinin artması noktasında öneminin gözardı edilmemesinin gerektiğinin belirtildiği açıklamada, devlet politikasının oluşturulması ve ortak vizyonun inşa edilmesinin yükseköğretim sistemi ve üniversitelerin geleceği için gerekliliğine dikkat çekilerek ilgili kesimler ve kamuoyu tarafından sonuçların tüm yönleriyle tartışılması gerektiğini vurguladı.

LAÜ: “TANITIMA AĞIRLIK VERECEĞİZ… YENİ BÖLÜMLER GÜNDEMDE”

LAÜ Kayıt Kabul ve Öğrenci İşleri Müdürü Hüseyin Eser ise, genelde tüm KKTC üniversitelerine kayıt yaptıran öğrenci sayısında düşüş olduğunu belirterek, LAÜ’de bin 413 kontenjandan 81’ine yerleşmeye hak kazanıldığını; LYS ile kayıt hakkı kazanan 308 öğrenciden 200 civarındakinin kayıt yaptırdığını söyledi.

Hüseyin Eser, okul öncesi öğretmenliği bölümü açmaları nedeniyle bu yılki öğrenci sayısının geçen yıla göre daha iyi olduğunu bildirdi.

Eser, dikey geçiş sınavıyla da LAÜ’ye yerleşmeye hak kazanan 87 adaydan sadece 25’inin kayıt yaptırdığını ifade etti.

Aralık ayından itibaren tanıtım faaliyetlerine ağırlık vereceklerini ve özellikle Türkiye’de tanıtım yapacaklarını bildiren Hüseyin Eser, yeni bölümlerin açılmasının da gündemde olduğunu; yeni bölümlerle öğrenci sayısının artacağını kaydetti.

YDÜ

YDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Bektaş, bin 203 Türkiye, bin 44 KKTC ve 247 3. ülke uyruklu öğrencinin kayıt hakkı kazandığı YDÜ’ye ek yerleştirme sonuçlarına göre 280 öğrencinin daha kayıt yaptırabileceğini söyledi.

Bektaş; tıp, diş hekimliği, hukuk, okul öncesi eğitim öğretmenliği, rehberlik psikolojik danışmanlık, denizcilik gibi bölümlere ilginin yüksek olduğunu; işletme, iletişim, hemşirelik gibi bölümlere ise ilginin çok düşük kaldığını anlattı.

Şenol Bektaş, tam burs verildiği halde Hemşirelik Fakültesi’ne beklenen tercihi görmediklerini kaydetti.

Yeni yılın stratejilerini, öğrencilerin tercihleri dikkate alınarak belirleyeceklerini, öğrencilerin harç miktarına bakmadan tercih yaptığını gördüklerini ifade eden Şenol Bektaş, doğru dürüst stratejilerle daha iyi noktaya gelinebileceğini belirtti.

YDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bektaş, öğrencilerin tercih ettiği bölümlerdeki kontenjanları artırmak gerektiğini kaydederek, 280 ek kontenjanın 250 civarının kesin kayıt yaptırmasını beklediklerini; beklentileri daha yüksek olsa da bu rakamı da çok kötü bulmadıklarını dile getirdi.

TAK & Kıbrıs Gazatesi

Sınav Haber Haberleri

2020 YKS'ye 'alyans' ve 'piercing' ayarı
Uzmanından YKS’ye hazırlanma teknikleri
YÖK’ten üniversitelere kadro müjdesi
KPSS şartsız Kızılay yüksek maaşla erkek kadın psikiyatrist personel alım ilanı yayınladı!
2019 LGS sonuçları açıklandı