Kızamık Hastalığı Artıyor Mu?

Nörolog Prof. Dr. Banu Anlar, nüfus hareketleri dolayısıyla dünyada kızamık hastalığında artış gözlendiğini bildirdi.

 Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Anlar, nüfus hareketleri dolayısıyla dünyada kızamık hastalığında artış gözlendiğini bildirdi.

SSPE (Subakut Sklorezon Panansefalit) hastalığını araştırmak üzere Şırnak'a gelen Prof. Dr. Anlar yaptığı açıklamada, çocukların SSPE hastalığına yakalanmaması için iki doz kızamık aşısı yaptırılması gerektiğini belirtti. SSPE hastalığına kızamık mikrobunun yol açtığını ve bunun bir beyin rahatsızlığı olduğunu bildiren Anlar, şöyle konuştu:

''Bu hastalık unutkanlık, düşme ve nöbet geçirme gibi belirtiler ile ortaya çıkıyor. Kızamık geçirenlerin küçük bir grubunda çıkıyor. Hastalığın önlemesinde aşılama çok önemlidir. Aşının yaygın uygulandığı ülkelerde bu hastalık görülmez. Bu nedenle herkesin kızamık aşısını çocuklarına tam yaptırması şarttır. Hastalığın tam tedavisi yok ama bazı ilaçlarla hastalığı yavaşlatabiliyor veya duraklatabiliyoruz. Bu hastalıkta bazen tam iyileşme de olabiliyor ama düşük bir orandır. 10 hastanın 3-4'ünde hastalığın tedaviyle durakladığını görüyoruz. Eğer erken dönemde duraklamış ise çocuklar yürüyüp konuşabiliyor, hatta güzel bir rehabilitasyonla daha iyi bir yaşam kalitesi olabiliyor. Ama maalesef yüzde 50'si yatalak olarak yaşamını sürdürüyor.''

Dünya'da Artış Var

''Maalesef dünyada kızamık hastalığında artış oldu. Bunun nedeni nüfus hareketleridir'' diyen Prof. Dr. Banu Anlar, ülkemizde de bu hastalığın tekrar görülmeye başlandığını ifade etti.

Bu hastalığa yakalanmamak için en önemli unsurun aşı olduğunu bildiren Anlar, ''Bunu için aşıyı yaygın uygulamak çok önemlidir. Salgın dönemlerinde 9 aylık iken başlanır kızamık aşısına, normal zamanlarda 1 yaşında başlanır ve her çocuğun okul öncesinde 2 kere kızamık aşısı olması gerekir'' diye konuştu.

Genel-Sağlık Haberleri

Türkiye'de Sigara Kullanan Kadın Sayısı Artıyor
Ölen bir insanın beyin aktivitelerini ilk kez görüntüledi
TPD de Çağrıya Katıldı: Tedirgin Olma Aşı Ol!
Karantina Çocukların Uzağı Görmesini Olumsuz Etkiledi
Google'dan cilt hastalıklarını tespit eden yapay zeka