Günümüzde depresyondan şikayeti olanların sayısı gittikçe artarken, insanlar artık normal hastalıklardan çok beyin yorgunluğundan ve depresyondan şikayetçi.
Peki bu sorunun üstesinden nasıl gelinebilir?
Öncelikle diğer insanlarla etkileşim büyük ölçüde sıkıntıları unutturuyor ve bu sıkıntıların insan üzerine olumsuz etkilerini azaltıyor.
Bu yüzden depresyonun kişisel tedavisinde ilk adım olarak diğer insanlarla iletişim içinde bulunulmalı bu süreçte kişi yalnız kalmamaya özen göstermelidir.
Bu bağlamda doktorların da depresyon tedavisinde etkisi yadsınmasa da kişinin kendi tedavisini kendisinin araması tedavinin niteliğini artırmakla beraber daha kalıcı sonuçlar oluşturuyor.
Dünyanın çoğu yerinde insanlar ilaç kullanarak ve psikiyatrik muayeneyle depresyonu yenmeye çalışıyorken bu tedavileri terkedince yine eski hallerine dönüyor ve kendilerini bu tedavilere muhtaç hissediyorlar.
Peki kişisel çabalarla depresyonun üzerinden gelinebilir mi? Nasıl ?
1. İnsanlarla; Ailemizle , iş arkadaşlarımızla, yakın arkadaşlarımızla, komşularımızla sürekli ve olumlu bir etkileşim içinde bulunmalı, onlardan tedavi sürecinde yararlanılmalıdır.
2. Depresyonla ferdi tedavi sürecinde boşanmak, evi satmak gibi büyük kararlar verilmemelidir çünkü bu gibi kararlar depresyon sürecinde insanları düşündürmekte sıkıntılarını artırmaktadır
3. Kişi bu dönemde çeşitli konularda kendini suçlamayı azaltmalıdır.
4. Bu süreçte kişi olabildiğince sakin olmalı, çoğu şeye iyimser bakmalıdır.
5. Düzenli bir hayat oluşturulmalı. Düzenli hayat çoğu insan tarafından sıkıcı düşünülmektedir fakat düzensiz bir hayat depresyonun nedenlerinden bir tanesidir. Bu bağlamda beslenme, spor yapma , uyuma gibi konularda kişi kendini ayarlamalı, bu etkinlikleri belli bir düzene sokmalıdır.
6. Ve son olarak kişi hedeflerinin üzerine gitmeli, onlardan hiç bir zaman vazgeçmemelidir. Kişiyi büyük ölçüde hayata bağlayan şey onun hedefleri ve geleceğe dair planlarıdır. Bu gibi şeyler hiç bir zaman imkansız olarak düşünülmemeli aksine üzerine gidilmelidir.