Psikolojik sağlığın ilk basamağının kişinin kendisini bilip tanıması olduğunu ifade eden psikiyatrist Prof.Dr. Nevzat Tarhan, “İnsanın bilmesi gereken ilk şey, kendini analiz etmektir. Aksi halde kişi kendine karşı bir tür körleşme yaşayacak ve hep hatalı kararlar verecektir” dedi.
Prof.Dr. Nevzat Tarhan, aksi halde kişinin kendine karşı bir tür körleşme yaşayabileceğini, bunun sonucu olarak da hatalı kararlar alabileceğine dikkat çekerek şu önerilerde bulundu:
“Realist, aktivist ve idealist… Bu üç kavram psikolojik bütünlük içinde bireyin yaşamında yer bulan benlik türleri. Yani kişinin ego haritasında gerçek (realist), aktivist ve idealist benlikler bulunuyor.
“Gerçek (realist) ben”, kişinin olumsuz yönleriyle birlikte mevcut durumudur.
“Aktivist ben” ise gerçekle ideal arasında yaşamaya çalıştığı bendir. Ego haritasında gerçek-hayal sınırlarını doğru çizebilmek, insanın her zaman başarabileceği bir şey değildir.
Bir insan; çok idealist olabilir. Ama realiteden kopar. Yahut da çok realist olur, bu sefer ideallerinden vazgeçer, tutucu olur ve aktivist değildir, yani; yaptığı işleri eyleme geçiremeyebilir. Bu üçünün arasında denge kurmayı başarabilmeli kişi.
İdealist ben önemli. Kişi yüksek idealleri olmadan, kendini motive edemez. Kendini harekete geçirebilmesi için muhakkak yüksek hedeflerinin olması, yüksek ideallerinin olması lazım.
İnsanın aynaya yani mukayeseye ihtiyacı vardır. Kişi özeleştiri yapabilirse, deneme-yanılmaya ihtiyaç duymadan sonuca ulaşabilir. Psikolojik sağlığın ilk basamağı kişinin kendini bilip tanımasıdır. İnsanın bilmesi gereken ilk şeyin kendini analiz etmektir. Aksi halde kişi kendine karşı bir tür körleşme yaşayacak ve hep hatalı kararlar verecektir.”