Çocuğun özgür düşünmesi, tartışabilmesi, başkalarının düşüncelerine saygılı olmayı öğrenmesi gerekir. Yoksa okul forması yerine serbest kıyafetler kimlik geliştirmesini ve birey olmasını sağlamayacaktır
Oluşturduğumuz kimliğimiz, benliğimizi tanımlayan çekirdektir. Peki kim olduğumuzu, kim olmak istediğimiz nasıl belirleriz? Kimliğimizi belirleyen somut şeyler nelerdir? Kimlik bulma çabalarımız doğduğumuz anda başlar. Annemiz, onunla ilişkilerimiz, sonra babamız ve diğerleri. Özdeşim kurarak, deneyerek, kendimizden getirdiklerimizi katarak bir kimlik oluşturmaya çalışırız. Oluşturduğumuz kimliğimiz, benliğimizi tanımlayan bir çekirdektir. Tam her şey oldu denilirken, ergenlik dönemi gelir, çatar. Hem kendimiz hem de başkaları için kim olduğumuz sorusunun yanıtını ararız. Çünkü o zamana kadar elde ettiğimiz rollere ve o rollerin sorumluluklarına, yeni alınması gereken rollerle, yeni sorumluluklar eklenir. Toplumsal beklentilerle yeniden gözden geçirilir, getirdiklerimizle yenileri bir birine eklenir, becerebilirsek kimlik duygumuz tamamlanmış ve bunun getirdiği güvene kavuşmuşuz demektir. Yani ben kimim, neyim sorularının karşısında, fazla bocalamadan kendi kimliğimizi tanıyabilmiş ve kabullenmiş oluruz.
Tutarlı Ve Kararlı Olmak Önemli
Kimlik kazanmak için en önemli nokta ailelerin tutumu. Ailelerin çocuğun gelişim dönemine göre gösterdikleri uygun tutumlar ve doğru özdeşim modeli olmaları çok önemli. Çocukları birey yapmak tanımı içinde başlatılan sınırsızlık kimlik oluşumunu olumsuz etkiler. Sorumluluklara dayanan özgürlük verilen çocuklar öğrenir ve sorumluluk alır. Tutarlı ve kararlı olmak temeldir. Zaman sınırlamaları ve anında müdahale güvenli sınırları oluşturacaktır. Henüz gelişimi uygun olmayan çocuğa ne giyeceğini, ne izleyeceğini, nereye gidileceğini seçmesini istemek onları birey yapmaz. Çocukla ilgili mühim kararların verilmesini çocuğa bırakmak, onu tanımamak, koruyamamak, ihmal etmektir. Çocuk, ancak yaşına uygun olarak indirgenmiş seçeneklerden birini tercih edebilir. Kimlik kazanmak, bağımsız olmak, birey olmak uzun bir süreçtir. Onlara kimliklerini mesleki ve sosyal sorumlulukla alacaklarını öğretmek gerek. Bunu gösterişle, kıyafetle, marka ile yapamayacağını anlatmak gerekiyor. Kimin çocuğu olduğu, nerede oturduğu, ne giydiği ona kimlik kazandırmayacaktır. Eğiticilerin ve eğitim sisteminin çocuğun sağlıklı kimlik geliştirmesinde rolü büyüktür. Çocuğun özgür düşünmesi, düşüncelerini serbestçe söyleyip, başkalarının düşüncelerine saygılı olmayı öğrenmesi gerek. Yoksa okul forması yerine birçok sınırlaması olan, ailesi, arkadaşları ile arasındaki tartışmaları arttıracak, sorunları büyütecek sözde serbest kıyafetler kimlik geliştirmesini ve birey olmasını sağlamayacaktır.