Kıbrislı Psikologlardan Çağrı: Yaşam Koçları Zarar Veriyor

Kıbrıs Türk Psikologlar Derneği Asbaşkanı ve Klinik Psikolog Eşmen Tatlıcalı, Kıbrıs Postası’na önemli açıklamalarda bulundu...

Psikologlarla ilgili meslek yasası olmaması nedeniyle yaşanan sıkıntılara değinen Kıbrıs Türk Psikologlar Derneği Asbaşkanı ve Klinik Psikolog Eşmen Tatlıcalı, Kıbrıs Postası’na yaptığı açıklamada, yasanın hayata geçirilmesi adına 20 yılı aşkın bir süredir mücadele verdiklerini bildirerek, yasanın meclisten geçmemesi durumunda yaklaşık 10 yıl sonra mesleğe güven kalmayacağı gerekçesiyle yetkililere duyarlı olmaları yönünde çağrıda bulundu.

Eşmen, özellikle psikolog olmayan kişilerin hizmet vermesini engellemek, psikoloji alanında bilimsel olmayan eğitimlerin açılmasının önüne geçmek ve etik dışı davranan psikologların mesleğe ve insanlara zarar vermesini önlemek adına psikologlarla ilgili meslek yasasının bir an önce çıkarılması gerektiğine işaret etti.

Psikologlarla ilgili meslek yasası olmaması nedeniyle yaşanan sıkıntılara değinen Kıbrıs Türk Psikologlar Derneği Asbaşkanı ve Klinik Psikolog Eşmen Tatlıcalı, yasanın hayata geçirilmesi adına 20 yılı aşkın bir süredir mücadele verdiklerini bildirerek yasanın hayata geçmemesi durumunda yaklaşık 10 yıl sonra mesleğe güven kalmayacağı söyledi.

Yetkililere çağrıda bulunan Eşmen, yasanın bir an önce hayata geçirilmesi yönünde duyarlı davranılması gerektiğinin altını çizdi ve yasanın çıkarılmamasının mesleğe ve insanlara zarar verdiğini kaydetti.

“MESLEK YASASI BİR AN ÖNCE ÇIKARILMALI”

Eşmen, özellikle psikolog olmayan kişilerin hizmet vermesini engellemek, psikoloji alanında bilimsel olmayan eğitimlerin açılmasının önüne geçmek ve etik dışı davranan psikologların mesleğe ve insanlara zarar vermesini önlemek adına psikologlarla ilgili meslek yasasının bir an önce çıkarılması gerektiğine işaret etti.

“MESLEĞE VE İNSANLARA ZARAR VERİLİYOR”

Psikolog olmayan kişilerin psikoloji alanında hizmet vermesinin ve verilen eğitimlerin herhangi geçerli bir standardı olmamasının mesleğe ve insanlara zarar verebileceğine işaret eden Eşmen, “Yaşam koçu, enerji uzmanı gibi unvanlar altında psikolojik hizmet veren kişiler hem mesleğe hem de insanlara ciddi zararlar veriyor. Akla gelen herkes eğitim açıyor, eğitim verilmesi için geçerli standartlar yok, birçok yanlış uygulama bulunuyor” dedi.

“YASA OLMADIĞI İÇİN KAMUDA İŞ İMKANI ENGELLENİYOR”

Tüm üniversitelerin psikoloji bölümü olduğunu ve alanda birçok mezun ve öğrenci bulunduğunu ifade eden Eşmen, psikoloji mezunlarının kamuda iş bulma olanağının yasa olmaması nedeniyle engellediğine dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Tüm üniversitelerde eğitim veren psikoloji bölümü var ve bu bölüme talep de fazla. Psikoloji alanından mezun birçok kişi olmasının yanı sıra şu anda üniversitede psikoloji okuyan birçok öğrenci de bulunuyor. Mezun olanlar iş bulma konusunda risk alıyor ama kamuda psikoloji alanında ciddi eksiklikler var. Yasa olmaması nedeni ile ise kamuda iş olanağı açılamıyor. Bunun yanı sıra özel hastanelerde çalışan meslektaşlarımızla devlet hastanesinde çalışan meslektaşlarımıza eşit haklar tanınmıyor. Yasa olmadığı için de haklarımızı savunamıyoruz. Etik ihlallere müdahale hakkımız yok”

“20 YILI AŞKIN BİR MÜCADELE…”

Psikologlarla ilgili yasanın hayata geçirilmesi adına 20 yılı aşkın bir süredir mücadele verdiklerini bildiren Eşmen, çerçeve yasanın psikologların hak ve ihtiyaçları doğrultusunda Kıbrıs Türk Psikologlar Derneği ve Bağımsız Psikologlar Deneği’nin fikirleri temelinde hazırlandığını açıklayarak yetkililere duyarlı olmaları yönünde çağrıda bulundu.

“YASA MEVZUATTA…”

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu ile yasanın hayata geçirilmesi konusunda görüştüklerini açıklayan Eşmen sözlerine şöyle devam etti:

“Bakan Sucuoğlu, yasanın mevzuatta olduğunu ve ardından Bakanlar Kurulu’na gönderileceğini söyledi. Eski hükümet döneminde yasa Bakanlar Kurulu’na gönderilmişti ancak yeni hükümetin kurulmasıyla geri çekilmişti. İvediliği alınan yasanın geri çekilmesi ve hala geçmemesi bizi üzdü. 20 yılı aşkın bu savaşı veriyoruz ve bu nedenle yetkililerin duyarlı olmasını istiyoruz.”

Kıbrıs Postası – Cansu Yarışan

Gündem Haberleri

Aile Danışma Merkezleri Yönetmeiği
Gazze'nin tek kanser tedavi hastanesi yakıtı bitince kapandı