Kekemeliğe heceleyerek çözüm

Anne babalar, asla 'benim gibi konuş' dememeli çocuklarına, birlikte iken heceleyerek iletişim kurulmalı

  
Hız stresi çocuklardaki kekemeliğin en önemli unsurlarındandır diyen Psikiyatrist Dr. Sümer Öztanrıöver, "Anne babalar, asla 'benim gibi konuş' dememeli çocuklarına, birlikte iken heceleyerek iletişim kurulmalı" uyarısını yaptı.

Çocuklarda daha çok 6 yaşından önce ortaya çıkan; seslerin, hecelerin veya sözcüklerin sık tekrarlanması ile konuşmanın ritmik akışını bozan duraksamalar olarak tanımlanan kekemeliğe, çocuğun yanında yapılacak tüm konuşmaların hecelenerek gerçekleştirilmesi durumunda çözüm bulunabileceği bildirildi. Psikiyatrist Dr. Sümer Öztanrıöver, hızlı ve nefes nefese kalarak konuşan çocuklar, hızlı konuşan anne babaların çocukları ile ailede veya çevrede kekemeliği olan bireylerin olması durumunda 2-6 yaş arasındaki çocukların kekemelik riski altında olduklarını belirti.

ARKASINDAN KOVALAR GİBİ

Hız stresinin, çocuklardaki kekemeliğin en önemli unsurlarından olduğunu belirten Öztanrıöver, ''Televizyondaki çocuk programlarında yer alan karakterlerin arkalarından kovalayan varmış gibi konuşmaları hız stresini körükler ve kekemeliği artırıcı niteliktedir. Kekemelik başlayan çocukların televizyon izlemeleri kısıtlanmalı'' dedi. Öztanrıöver, çocuğun dikkat çekmek için kekelediğini düşünen ebeveynin, kızıp düzgün konuşmasını istemesinin, çocukta kekemeliğin kalıcı olmasına yol açtığını da vurguladı.

KEKEMELİK AŞISI

Öztanrıöver, 2-6 yaş arasındaki çocuğu olan anne ve babaların kekemeliği önlemek veya ortadan kaldırmak için ilk yapacakları şeyin kendisinin ''Kekemelik Aşısı'' olarak tanımladığı çocuğun konuşmasını düzeltmemeleri olduğunu ifade etti.

Hiçbir şekilde çocuğun konuşmasına müdahale edilmemesi gerektiğini anlatan Öztanrıöver, şunları söyledi: ''Çocukla yavaş, tane tane, biraz alçak sesle ve heceleyerek konuşulmalı. Eğer kekemelik başladıysa ve şiddetliyse tüm konuşmalar hecelenmeli, şiddetli kekemelikte ise heceler uzatılmalı. Anne ve babalar çocuğun yanında birbirleriyle konuşurken mutlaka hecelemeli. Sadece çocukla konuşurken heceleme yapılırsa direnç gösterebilir.

Çocuğa asla 'benim gibi konuş' denmemeli. Doğal taklitçi olan çocuklar önce heceleyerek akıcı konuşmaya başlayacak, bir süre sonra da sadece takıldığında bu sorunu yaşayacaktır. Takılma durumlarında bazı kelimelerin hecelenmesine devam edilmeli. Bir süre sonra çocuk normal konuşmaya geçecektir.'' Öztanrıöver, herhangi bir stres etkeniyle ya da durup dururken çocukta kekemeliğin başlayabileceğini, bu durumda onunla yeniden hecelenerek konuşulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bugün

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Özel Eğitim Haberleri