Kefir, yüzyıllar boyunca, tedavi ettiği bilinen çok çeşitli hastalıklar nedeniyle Avrupa ve Asya halk tıbbında kullanılmıştır. Kefir, birçok bağışıklık sistemi ve sindirim ile bağlantılı sağlık sorunlarının iyileştirilmesine yardım etmektedir. 21. Yüzyılın sağlık gıdası olarak görülen kefir, tümörler, bakteriler, kanserojenler ve daha fazlasıyla savaşmaya yardımcı olan 30 kadar iyi bakteri de dahil olmak üzere birçok biyoaktif bileşik içeren probiyotik bir gıdadır.
Kefir, gerçekte laktoz intoleransı olan kişilerin bile içebileceği hafif fermente içeceği yapmak için sütle etkileşime giren bakteri ve mayaların bir birleşimi olan taneler” kullanılarak yapılır. Keçi, koyun, inek, soya, pirinç veya hindistan cevizi gibi herhangi bir süt kaynağından yapılabilir. Hindistan cevizi suyu kullanılarak bile yapılabilir. Bilimsel olarak konuşursak, kefir taneleri bir polisakarit-protein matriksinde laktik asit bakterileri ve mayaların kompleks bir mikrobiyal sembiyotik karışımını içerir. Bunun sağlığınıza nasıl fayda sağlayabileceğini görmek için okumaya devam edin.
En İyi 7 Kefir Yararı
Kefirin faydaları, değişse de günlük yaşamınızın ve sağlığınızın genel durumunu çarpıcı bir şekilde etkileyebilir. Aşağıdakiler, kefir faydalarından bazılarıdır.
Bağışıklığı Artırır
Kefir, bağışıklık sisteminizi donatarak hücrelerini korumaya yardımcı olan biotin ve folat gibi birçok bileşik ve besin içerir . Mikrobiyal dünyanın özel kuvvetleri olan büyük miktarda probiyotiğe sahiptir.
Kefir aynı zamanda sadece bu probiyotik içeceklerde bulunan diğer bir güçlü bileşik, bir çözünmeyen polisakkarit denilen efiran antimikrobiyal bakımından zengindir ve bakterilerle savaşmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir. Kefir ayrıca kolesterolü ve kan basıncını düşürme yeteneğini de göstermiştir.
Kemik Gücü Oluşturur
Osteoporoz bugün birçok insan için büyük bir endişe kaynağıdır. Kötüleşen kemik hastalığı, kemik sağlığı için gerekli olan ve kalsiyum almayan sistemlerde gelişir. Tam yağlı sütlerden yapılan Kefir, sütteki yüksek kalsiyum seviyelerine sahiptir.
Bununla birlikte, belki de daha önemlisi, kalsiyumun vücuda emilmesine ve kemik dejenerasyonunun durdurulmasına yardımcı olan biyoaktif bileşikleri içerir. Kefir ayrıca kemik sağlığını, yoğunluğunu ve kalsiyum emilimini arttırmada hayati olduğu gösterilen K2 vitaminini içerirken, K vitamini eksikliği kemik sorunlarına yol açabilir. Kefirdeki probiyotikler besin emilimini arttırır ve süt ürünlerinde fosfor, kalsiyum, magnezyum, D vitamini ve K2 vitamini gibi kemik yoğunluğunu iyileştirmek için en önemli besinlerin tümü bulunur.
Potansiyel Olarak Kanserle Savaşır
Kanser, ülkemizi ve dünyayı etkileyen ciddi bir salgındır. Kefir, vücudunuzun bu iğrenç hastalık ile savaşmasına yardım etmede büyük rol oynayabilir. Bu tehlikeli hücrelerin yayılmasına karşı ciddi şekilde etkili bir silah olabilir. Probiyotik içecekte bulunan bileşiklerin aslında midedeki kanser hücrelerini kendi kendilerini yok ettiklerini göstermiştir.
Kansere karşı mücadelede Kefirin yararları, vücuttaki büyük anti kanserojen rolünden kaynaklanıyor. Erken tümörlerin büyümesini ve kanserojen olmayandan kanserojen olan enzimatik dönüşümlerini yavaşlatabilir.
Sindirim Sistemini İyileştirir
Kefir sütü ve kefir yoğurdu, sindirim sistemindeki dengeyi düzeltmeye yardımcı olur ve irritabl barsak sendromu, Crohn ve ülser gibi mide-bağırsak hastalıklarına karşı savaşır. Probiyotik yüklü kefir içmek de antibiyotik aldıktan sonra bağırsaklarınıza yardımcı olur. Probiyotik bileşikler, patojenlere karşı savaşan kayıp floranın yenilenmesine yardımcı olur. Probiyotikler ayrıca ishal ve bu tür ilaçların neden olduğu diğer gastrointestinal yan etkilere karşı da yardımcı olur.
Alerjileri İyileştirir
Çeşitli alerji formları ve astımların tümü vücuttaki iltihaplanma sorunlarıyla bağlantılıdır. Farelerle yapılan bazı çalışmalarda, kefirin, akciğerleri ve hava yollarını ve mukus birikimini bozan enflamatuar hücreleri azalttığı gösterilmiştir.
Kefirde bulunan canlı mikroorganizmalar, bağışıklık sisteminin alerjik reaksiyonları doğal olarak baskılamasına yardımcı olur ve vücudun alerjiler için sistemik salgın noktalarına verdiği yanıtı değiştirmede yardımcı olur. Bazı bilim adamları bu alerjik reaksiyonların bağırsaktaki iyi bakteri eksikliğinin bir sonucu olduğuna inanmaktadır.
Cildi Güzelleştirir
Bağırsaklarınız, cildinizin doğal dengesini bozan ve akne, sedef hastalığı, döküntü ve egzama gibi her türlü soruna neden olan sinyaller gönderebilir. Kefir iyi bakterileri ön plana çıkarmaya yardımcı olur ve en büyük organınız olan cilt için homeostaziyi dengeler. Sadece sistemik bazlı cilt sorunlarına yardımcı olmakla kalmaz, kefir cilde yanık ve döküntü tedavisi olarak yarar sağlar .
Laktoz İntoleransı Belirtileri Geliştirir
Birçok süt ürünlerinde bulunan iyi bakteriler, sağlıklı bir bağırsak ve vücut için gereklidir. Bununla birlikte, dışarıda sütü tolere edemeyen birçok kişi vardır, çünkü sindirildiğinde aktif olan önemli süt şekeri olan laktozun sindirilmesine karşı olumsuz reaksiyonlar gösterirler. Kefir içindeki aktif bileşen laktozun laktik aside parçalanmasına yardımcı olur ve böylece sindirimi kolaylaştırır. Dahası, kefir, süt ürünlerindeki hemen hemen tüm laktozun tümünü gidermeye yardımcı olan, sadece kefire özgü, daha geniş bir bakteri ve besin yelpazesine sahiptir.
Kefir Besin Değerleri
Kefir, içilebilir yoğurt gibi tadı olan fermente bir süt ürünüdür. Kefirin besin değeri nedir? Birincisi, yüksek düzeyde B12 vitamini, kalsiyum, magnezyum , K2 vitamini, biotin, folat, enzimler ve probiyotik içerir. Kefirin standart bir beslenme içeriği olmadığından, içerik değerleri üretildiği inekler, kültürler ve bölgelere göre değişebilir. Yine de değerlerdeki aralıklarla bile, kefir üstün beslenmeye sahiptir.
Örneğin, bir bardak mağazadan satın alınan tam yağlı süt kefirinin içeriği:
- 160 kalori
- 12 gram karbonhidrat
- 10 gram protein
- 8 gram yağ
- 300 miligram kalsiyum
- 100 IU D vitamini
- 500 IU A vitamini
Ek olarak, kefir, kefir faydalarının çoğunun geldiği pek çok probiyotik içerir. Kefir, en yüksek probiyotik gıdalardan biridir ve ev yapımı kefir satın alınanlardan çok daha yararlıdır.
Kefir Çeşitleri
Herhangi bir süt ürününe tahammül edemiyor olsanız bile, probiyotikler açısından zengin ve bol miktarda sağlıklı kefir yararına sahip olan ancak tamamen laktoz ve süt içermeyen kefir türleri olduğunu bilmek sizi mutlu edecektir. Temel olarak iki ana kefir türü vardır ve bunlar çok yönlü olarak farklıdır.
Kefir çeşidi olarak süt kefiri ve su kefiri bulunmaktadır.
Farklı kefir türlerinde kullanılan baz sıvılar değişmekle birlikte, kefir yapım sürecinin hala aynı olduğu ve kefir faydalarının her iki tipte de olduğu düşünülmektedir. Kefir, bir maya / bakteri fermantasyon başlatıcısı olan kefir taneleri kullanılarak yapılır. Tüm kefir türleri, sağlıklı bakterilerin büyümesi ve fermentasyon işleminin gerçekleşmesi için doğal olarak mevcut veya başka bir şekilde ilave edilmiş şekere sahip olmaları nedeniyle kombu çayına benzerdir.
Bununla birlikte, sonuç, hem kombucha hem de kefirin şeker bakımından çok düşük olmasıdır, çünkü canlı aktif maya, mayalama işlemi sırasında eklenen şekerin büyük çoğunluğunu esasen yer.
Farklı kefir türlerinin nasıl yapıldığı, zevkleri ve kullanımlarının nasıl değiştiği hakkında daha fazla bilgi:
Süt Kefiri
Süt kefiri, çoğu büyük süpermarkette ve hemen hemen tüm sağlık gıda mağazalarında satılan, en iyi bilinen ve yaygın olarak bulunan türdür. Süt kefiri genellikle keçi sütünden, ineğin sütünden veya koyun sütünden yapılır, ancak bazı dükkanlarda hindistancevizi sütü kefirleri bulunur, bu da yine hiç laktoz, süt veya gerçek süt içermediği anlamına gelir.
Keçi, inek veya koyun sütünden elde edilen süt kefirlerini alırken, her zaman en yüksek kefir faydalarını elde etmenizi sağlamak ve konvansiyonel süt ürünlerinde bulunan zararlı maddeleri önlemek için her zaman yüksek kaliteli bir organik marka aramak istersiniz.
Geleneksel olarak, süt kefiri, başlangıçta probiyotiklerin oluşmasını sağlayan başlangıç kültürü kullanılarak yapılır. Probiyotik açıdan zengin tüm içeceklerde faydalı bakterilerin kültürlenmesinden sorumlu canlı aktif maya başlangıç kiti kullanılır.
Fermente edildikten sonra, süt kefirinin, yoğurdun tadına biraz benzeyen bir tadı vardı . Tadın ne kadar güçlü olduğu, kefirin fermente edilmesinin ne kadar süreceğine bağlıdır; daha uzun bir fermente işlemi genellikle daha güçlü, katranlı bir tada yol açar.
Süt kefiri kendi başına doğal olarak tatlı değildir, ancak tadı arttırmak ve daha çekici hale getirmek için başka tatlar eklenebilir.
Hindistan Cevizi Kefiri
Hindistan cevizi kefiri hindistan cevizi sütü veya hindistan cevizi suyu kullanılarak yapılabilir . Hindistan cevizi sütü doğrudan hindistan cevizinden gelir.. Hindistan cevizi suyu hindistan cevizinin içinde doğal olarak bulunan ve hindistan cevizini kıracak olursanız ortaya çıkan berrak sıvıdır.
Her iki tür hindistancevizi kefir herhangi bir süt içermez. Hindistancevizi suyunun ve hindistancevizi sütünün fermente kefir oluşturmak için mükemmel bir temel olduğu söylenir, çünkü bunlar doğal olarak karbonhidratlara sahipler, maya tarafından sağlıklı bakteriler oluşturmak için maya tarafından tüketilmesi gereken şekerler de dahil olmak üzere mevcuttur.
Hindistan cevizi kefiri süt kefiri ile aynı şekilde yapılır. Geleneksel bir başlangıç kültürü oluşturmak için bir araya gelen canlı aktif maya ve bakteri içerir. Fermente edildikten sonra daha tart ve aynı zamanda karbonat haline gelir ve süt kefirinden daha tatlı ve daha az aromalı olma eğilimindedir.
Su Kefiri
Su kefiri, süt kefirinden daha ince bir tada ve daha hafif bir yapıya sahip olma eğilimindedir ve normalde şeker suyu veya meyve suyu kullanılarak yapılır.
Su kefiri, süt ve hindistancevizi kefirleri ile aynı şekilde yapılır. Tıpkı süt kefirinde olduğu gibi, sade su kefiri, kendi sağlıklı ilavelerinizi kullanarak evde tatlandırılabilir ve soda ya da işlenmiş meyve suyu gibi şeyleri içmek için harika, sağlıklı bir alternatif oluşturur.
Tüketmeyi seçtiğiniz kefir türü ne olursa olsun, tercihen organik olan yüksek kaliteli bir marka arayın. Şekeri az olan ve lezzet katmış kefirleri seçin ve daha sonra kullanılan şeker miktarını kontrol edebileceğiniz evde kendinize tatmayı deneyin. Tüm kefir türleri soğutulmalı ve bunları cam şişelerde saklamak en iyisidir, böylece plastik veya mevcut herhangi bir BPA kefire sızamaz ve kefir zararlı toksinlerle yararlanabilir.
Ev Yapımı Kefir Nasıl Yapılır?
Süt, kefir yapmanın orijinal yollarından biridir ve şu adımları izlemelisiniz:
Kefir mayalarını, büyük, şeffaf bir cam kavanoza yerleştirin. Her 2 bardak süt için, 2 çorba kaşığı maya koyun.
Sütü tahta veya bambu bir kaşıkla iyice karıştırın.
Kavanozu bir kahve filtresi veya bezle örtün ve lastik bir bantla sabitleyin.
Kavanozu doğrudan ışıktan uzak oda sıcaklığında bir yere koyun.
Fermantasyon seviyesine ve tercih ettiğiniz tad seviyesine bağlı olarak 1-3 gün mayalanmaya bırakın. Sıcaklık ayrıca fermantasyona da etki eder. Soğuk bir iklimde fermente daha uzun sürer, bu nedenle buna göre ayarlayın. Daha kısa bir fermantasyon daha yumuşak bir tada neden olur ve ne kadar uzun olursa o kadar lezzetli olur. İdeal olarak, yaklaşık 24 saat boyunca bırakın.
Kefiri plastik bir süzgeç kullanarak süzün. Kalan kefir mayalarını sudan geçirin ve eğer yeniden kullanacaksanız tekrar mayalama işleminde kullanın, kullanmayacaksanız su dolu bir kaba koyun buzdolabında saklayın.
Kefirin Potansiyel Yan Etkileri
Kefir içmenin çok güvenli olduğu ve vücudun birçok şeyden iyileşmesine yardımcı olduğu için yan etkileri yoktur. Bazı olası kefir yan etkileri, kabızlık ve bağırsak krampları gibi ilk kullanım problemlerini içerir .
Gittikçe daha fazla sayıda insan gerçek bir probiyotik olan kefir ve kefir faydalarının şaşırtıcı niteliklerini öğreniyor ve seviyor. Kefir, yoğurttan daha etkilidir ve bağırsaklarınızda patojenleri iyileştirmek ve bunlara saldırmak için kalma yeteneğine sahiptir.
Kefir, yüzyıllar boyunca olmuştur ve kendi evinizde yapmak son derece kolaydır. Kefirin başarısı ve gücü, mayanın kalitesine bağlı olduğundan, kefir avantajlarını optimize etmek için birinci sınıf, taze maya satan saygın satıcılar bulmak çok önemlidir.
Kefirin bağırsaktaki bakteri ve flora üzerindeki bütünleştirici etkisi sistemik bir etkiye sahiptir ve sindirim sorunlarınızı, alerjilerinizi ve ayrıca kanserojenlerle ve patojenlerle savaşmayı büyük ölçüde artırabilir.
Kefirin yararları arasında bağışıklık sisteminizi geliştirme, kemik yoğunluğu oluşturma, kanserle savaşma, sindirimi arttırma, alerjileri azaltma, cilt sağlığını artırma ve laktoz intoleransı semptomlarını iyileştirme yeteneği bulunur.