Kazanova Sendromu Nedir?

Psikiyatr Prof. Dr. Mehmet Sungur, son dönemdeki Berlusconi skandallarıyla yeniden gündeme gelen Kazanova Sendromu’nu anlattı.

Habertürk Pazar - Füsun Saka


İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin Sardunya Adası’ndaki ‘alem’ görüntüleri ve Patrizia D’Addario’nun Teke Tek’e yaptığı açıklamalar erkeklerde görülen Kazanova Sendromu’nu yeniden kamuoyunun gündemine getirdİ.

Artık herkes biliyor, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, 72 yaşında ama, benim diyen delikanlılara taş çıkarttığı iddia ediliyor. Para karşılığı başkanla birlikte olduğunu telefon kayıtları sayesinde kanıtlayan Patrizia D’Addario, onun ne kadar neşeli, hareketli, yatakta da 20 yaşındaki bir erkeğin performansına sahip olduğunu memleketimize
kadar gelip anlattı. Mayıs ayında başkanı resmen boşayan son eşi Veronica Lario da zaten onun bu uslanmaz Kazanova hallerinden rahatsız değil miydi? Peki nedir bu Kazanova halleri ya da daha bilimsel bir deyimle Kazanova sendromu?

Bu soruyu aile terapisti Psikiyatr Prof. Dr. Mehmet Sungur’a sorduk. Sungur, Kazanovalar’ın 1700’lerde de 2000’lerde de durumunun değişmediğini, hatta onların yaş gibi bir skala da kullanmadıklarını söylüyor.

- Kazanova sendromu ne demek?

Tıp dilinde “Kazanova” diye bir tanım ya da açıklama yok.  Bu durumu “Hiperseksüalite” olarak tanımlayabiliriz. “Kazanova” dediğimizde, aşırı kontrolsüz şekilde cinsel birleşme yaşayan erkekleri kastediyoruz. Aşırı ve kontrolsüz cinsel aktivitenin arkasındaki temel gerçek ise hiçbir ilişkiye duygusal yatırım yapmamak demek. Kazanovalar partnerlerini yalnızca ihtiyaçlarını karşıladıkları pasif bir nesne olarak görüyor.

- Bu nesnenin insan olması şart değil o halde öyle mi?

Sevgi açlığını ve ihtiyacını ancak insan karşılayabilir. Aslında bunun arkasında “Bir kadına bağlanmak, diğer kadınlara haksızlık yapmaktır” gibi bir fikir yatıyor. Ayrıca, Kazanova’nın, her kadına, her an sunabileceği bir şey vardır.

- Kazanova’yı bir dizi ilişkiye iten şey nedir peki?

Seks açısından bakınca; bu fethetme arzusunun devamı, ama tamamen seks arzusu olduğunu söylemek zor, çünkü bu insanlar cinsellikten zevk alıyor ama asla tam bir doyumu tarif etmiyorlar.

AŞK SONUNDA BİTER

- Bunun adını aşk koyabilir miyiz?

Aşktan söz etmek için ilgi alanının, belirli bir zaman diliminde belirli bir kişiye odaklanması lazım. Aşk eninde sonunda bitiyor, yerine bazen daha anlamlı duygular geliyor ya da gelmiyor.

- O zaman bu aşk değil, seks değil ama bencilce bir ihtiyaç...

Kazanova onları, bir tarafta Meryem, diğer yandan da fahişe gibi görüyor. Meryem saflığı, temizliği simgeler ama elde edilinceye kadar. Sonrasında ise diğer yığının içine atılıverir.

- Peki kadını elde edemezse ne oluyor?

O zaman onunla uğraşıyor. Elde etmek için elinden geleni yapıyor. Zaten dikkat ederseniz, Kazanova evli kadınlara ve bakirelere ilgi duyar. Bir anlamda her ikisi de ulaşılması zor gibi görünen gruptadır.

KADINLARA ÖFKE

- Kazanova Sendromu’nun altında yatan nedenler neler olabilir?

Her kadın baştan çıkartılıncaya kadar çekici olup sonra değerini kaybettiğine göre şöyle bir sonuç çıkartılabilir: ‘Kazanova kadınlara öfke duyar.’

- Anne çocuk ilişkisi açısından bakılabilir mi bu duruma?

Bakabiliriz tabii ki. Çocukla annesi arasındaki bağlanma
bebeklikten başlar. Bebek tehdit hissedince harekete geçer. Yardım istediğinde annesine güvenmesi gerekir. Eğer anne bu çağrıya tutarlı ve sürekli biçimde, duyarlılık gösterip bu ihtiyacı giderirse, bebekte temel güven duygusu gelişir ve
kendini değerli hisseder.

- Bu durumda “Kazanova büyüyememiş erkektir” diyebilir miyiz?

Evet. Dış dünya o ve onun gibiler için güvenilir bir yer değildir. Her türlü duygusal yakınlık onlar için tehdittir. Düşünün, birileriyle bir yakınlığa gireceksiniz, kırılacaksınız, incineceksiniz, terk edileceksiniz. Bütün bunlar olmadan daha başından bağlanmazsınız sorun çözülür. Dolayısıyla Kazanova, “Ben gidersem ayrılık riskim yok” der.

- Kendine güvensizlik de diyebilir miyiz?

Erkekliğine güvensizlik de vardır Kazanova’da. Bireyin, kendine duyduğu özgüven sorununun telafi edilme çabası söz konusudur. Bu tip erkekler, sevilen, beğenilen biri olarak kaldıkça, kendini analiz etmez.

GIACOMO KAZANOVA'NIN KİMLİK KARTI

1725-1798 yılları arasında Venedik’te yaşamış bir yazardı.

Sosyal, yetenekli, duygusal, çekici olmasının yanı sıra kendi emeğiyle kazandığı bir serveti de vardı. Dünyayı dolaşarak hayatını yaşayan Kazanova, tam bir zevk adamıydı. Belki de onu günümüzde hâlâ çekici kılan yanı, bütün bu özelliklerin aynı erkekte toplanmış olmasıdır. Kazanova, hayatta her şeye ilgi ve merak duyduğu gibi her kadın da onun için keşfedilmesi gereken bir hazineydi. Günümüzle kıyaslayınca Kazanova’nın hayatındaki en şaşırtıcı nokta, ne kadar çok kadınla beraber olduğu değil, ne kadar az kadınla beraber olduğudur... Kazanova’nın günlüklerinden öğrenildiği üzere; dünyanın gelmiş geçmiş en büyük çapkını 73 yıllık ömrüne sadece 20 kadınla ilişki sığdırmıştır.

Kavramlar Haberleri

Histerik Kişilik Bozukluğu Nedir?