Danıştay'ın aldığı karar meslek lisesi öğrencilerinde şok etkisi yaparken, Danıştay'ın YÖK'ün katsayıda adalet getiren yönetmeliğini iptal etmesiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Meslek liselerine haksız katsayı uygulamasının devam etme ihtimali, öğrenciler ve ailelerin yanında özel dershanelerin tepkisini çekiyor. Türkiye genelinde yüzlerce özel dershanenin çatı birliği olan Güven-Der'in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Kılcı, kararın kendilerini şaşırttığını söyledi. Kılcı, katsayı adaletsizliği son bulduğu için üniversite ümidini yitiren on binlerce öğrencinin dershanelere kaydolduğunu ve yoğun bir beklenti içine girdiğini hatırlattı. Meslek liselerine kayıtlarda da bir patlama yaşandığına dikkat çeken Kılcı, "Artık 'Nasıl olsa eşit şartlarda gireceğiz' diyerek dershanelere veya meslek liselerine kaydoldular. Danıştay'ın kararı on binlerce öğrencinin devlete olan güvenin zedelenmesine yol açacak" dedi. Olaya öğrenci, sanayici, meslek liseleri, üniversiteler ve aileler olmak üzere 5 boyutlu bakılması gerektiğini ifade eden FEM Dershaneleri Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç ise, Danıştay'ın kararının herkesi etkilediğini söyledi. Özellikle öğrenci boyutu üzerinde durulması gerektiğini kaydeden Ardıç, meslek liselerine giden öğrencilerin büyük hayal kırıklığı yaşadığını kaydetti.
Zor durumda kalacaklar
Ardıç, "Öğrenciler, bu sene kat sayı engeli ortadan kalktmasının rahatlığıyla meslek liselerine yöneldi. Şimdi onlar da çok zor durumda kalacaklar" dedi. Milyonlarca öğrencilerin şu an sınava hazırlandığının da göz önünde bulundurulması gerektiğini anlatan Ardıç, "Dershanelerde, meslek lisesi grupları da var. Alan dışı tercih yapmak isteyenler, çok ciddi şekilde sınava hazırlanıyorlardı. Şimdi sistem değişince meslek lisesi öğrencileri, ne yapacaklarını şaşırdı. Öğrencilerin motivasyonu da düşecek. Şimdi dershaneler de sistemlerini yeniden gözden geçirecekler" diye konuştu.
Kararsızlık başarısızlığa dönüşecek
Memory Center'dan Psikiyatri Uzmanı Dr. Alper Evrensel, Danıştay kararının öğrencilerin psikolojisini altüst edebileceği söyledi. Bir insanın gelecekle ilgili bir plan yapmışken onun gerçekleşmeyeceği bilgisini almasının ciddi bir hayal kırıklığına yol açabileceğini vurgulayan Evrensel, "Moral bozukluğu, hayal kırıklığı panik duygusunu da beraberinde getirir. Bu durum da kaygıyı artar" dedi. Öğrencilerin üniversite giriş sınavıyla ilgili zaten ciddi kaygılarının olduğunun altını çizen Evrensel, "Şimdi bu kaygı daha da artacak. Kaygı arttığında kişinin karar verme yeteneği de zayıflar. Kararsızlığın başarısızlığa dönüştüğü bir süreç başlamış olur" ifadesini kullandı. Öğrencilerin beyin kimyasının da bozulabileceğini aktaran Evrensel, "Bir öğrencinin beyin kimyası bozulursa sınavlardan daha düşük notlar alır" diye konuştu.