Karne Gününü Krize Dönüştürmeyin!

2013-2014 eğitim-öğretim yılının ilk dönemi bugün başlıyor. Yarıyıl tatili öncesi 17 milyon Öğrenci karne alacak.

2013-2014 eğitim öğretim yılının 16 Eylül'de başlayan ilk yarısı bugün sona eriyor. Öğrenciler ve öğretmenlerin heyecanla bekledikleri yarıyıl tatili, 9 Şubat'a kadar devam edecek. 2013-2014 eğitim öğretim yılının ikinci yarısı ise 10 Şubat Pazartesi günü başlayacak. Eğitim-öğretim yılı 13 Haziran Cuma günü son zilin çalmasıyla tamamlanacak.

Karnelerin dağıtılacağı bugün bazı öğrenciler iyi notlardan dolayı sevinirken bazı öğrenciler ise zayıflardan dolayı üzülecek. Konuyla ilgili bir basın duyurusu yayımlayan AİLEDER Başkanı Fatih Kılıçarslan "Karne Gününü Krize Dönüştürmeyin!" uyarısı yaptı.

Eğitim yılının sonuna gelirken, çocuklarımızın yıl boyu performansları karne notu ile değerlendirilir. Her anne-baba çocuğunun başarılı olmasını, yüksek not almasını beklentisi içerisinde çocuğun başarılarına sevinir, mutlu olur ve gurur duyar.

Çocuklarının düşük notlarına odaklanan ebeveynler,  çevreden çekinerek küçük duruma düşme kaygısıyla başarısızlıktan çocuklarını sorumlu tutabilir. Böylece öfkelenerek çocuğunu suçlayıcı, yargılayıcı, aşağılayıcı sözel ve fiziksel şiddet uygulayabilirler. Çocuklarının yetersiz, beceriksiz olduğunu düşünerek çocukları üzerindeki baskıyı arttırırlar.

Çocukla düşük not getirmesinden dolayı alay etmek, arkadaşları ve yakınları yanında küçük duruma düşürmek başarısızlığı arttırabilir ve öğrenilmiş çaresizliğe yol açarak eğitimden uzaklaşmasına sebep olabilir.

Her şeyden önce anne ve baba ortaya çıkan sonucun sorumluluğunu çocuklarıyla birlikte paylaşmalıdır. Her koşulda çocukların sevildiği, önemsendiği ve değer verildiği yansıtılmalıdır. Karne başarının tek şartı hale getirilmemelidir. Çocuğun eğitiminde iyi bir insan olarak ailesine ve topluma faydalı birey olarak yetişmesinin en temel amaç olduğu dikkate alınmalıdır.

Ebeveynler Karneyi Nasıl Okumalı?

Karnesinde düşük getirilen notların değerlendirilmesinde sorunun kökenleri, nedenleri araştırmalıdır.

-Öncelikle anne-baba kendi aralarında ve çocukla açık iletişim içerisinde karşılıklı konuşarak eğitim yılını değerlendirmelidir.

-Çocuk iyice dinleyerek karne sonucu oluşan duyguları paylaşılmalıdır.

-Düşük nota neden olan çocuğun dersle ilgili algılama, anlama ve motivasyon sorunlarının sebebi nedir? Araştırılmalıdır.

-Öğretmenleriyle işbirliğine geçerek çocuğun eğitim boyunca davranış ve tutumları ile ilgili gözlemleri öğrenilmelidir.

-Çocuklarının yaşına göre gelişim veya ergenlik dönemi ruhsal sorunlar yaşadığı dikkate alınmalıdır. Bu dönemlerde çocuklar duyguları inişli-çıkışlı olur, dikkat ve konsantrasyon sorunları yaşayabilirler.

-Soruna odaklanmak yerine çözüme odaklanarak, sorunun çözümü için izlenecek yollar ne olmalıdır? Belirlenmelidir.

-Eğer çocuğun bilgi yetersizliği varsa tespit edilmeli, eksik konuların telafi yönünde çocukla işbirliği içerisinde destekleyici programlar geliştirilmelidir.

 -İhtiyaç duyulursa uzmandan yardım alınmalıdır.

Fatih Kılıçarslan

İstanbul Aile Araştırmaları Eğitimi ve Danışmanlığı Derneği a. Yönetim Kurulu Başkanı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Psikoloji Haberleri