Karadeniz'de Özürlü Sorunu

Bölge nüfusunun yaklaşık yüzde 13'ünün özürlü olduğu belirtilirken, bunun büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor.

Türkiye genelinde özürlüler üzerine yaptığı araştırma ve yayınlarıyla tanınan Bilişim Eğitim Yayıncılık İletişim Danışmanlık (BEYİD) Proje Koordinatörü ve Engelli Uzmanı Sevtap Demirtaş, Türkiye'de en fazla engelli sayısının bulunduğu Karadeniz Bölgesi'nde 'engelli sorunu' yokmuş gibi davranıldığını, oysa giderek ciddi bir sorun haline gelmeye başladığını söyledi.

2000 Nüfus Sayımı resmi sonuçlarına göre ülke genelinde 8.5 milyon özürlü bulunduğunu, en fazla özürlünün Marmara ve Karadeniz bölgelerinde olduğunu kaydeden Demirtaş, bunun sebebinin bölgede akraba evlilikleri, evde doğum, coğrafyanın ve eğitim oranının düşük olmasını gösterdi. Yaptıkları araştırmalarda Karadeniz Bölgesi'nde işsizlik sebebiyle engelli olmayanlara yönelik istihdam ve ekonomik sorunlarında yoğun olması sebebiyle özürlülerin sorunlarının sürekli ertelendiğini kaydeden Demirtaş, "Karadeniz Bölgesi'nde engelli sorunu yokmuş gibi davranılıyor. Sokaklarda görülen engelli sayısı yok denecek kadar az. Zaten coğrafyanın engebeli olması özellikle bedensel engellilerin sokakta gezmesine çok izin vermiyor. Ağırlık olarak kırsalda bulunuyorlar. Hal böyle olunca onlar yokmuş, sorun da değilmiş gibi görünüyor oysa ciddi bir sorun" dedi.

Demirtaş, 5378 sayılı özürlüler yasası ve sosyal güvenlik yasasına göre 18 yaşın altındaki özürlülerin ailelerinin hiçbir sosyal güvencesi bulunmuyorsa ya da 18 üstündeki özürlünün kendi sosyal güvencesi yoksa yaşadığı il ve ilçenin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına ücretsiz temini için başvurabileceklerini de hatırlattı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) belirlemelerine göre, Karadeniz Bölgesi'nde Zonguldak, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Samsun, Tokat, Amasya, Trabzon, Ordu, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinde toplam yaklaşık 8 milyon nüfus bulunduğu, bu nüfusun 2.5 milyonu aşkın kesime denk gelen yüzde 3.22'sinin ortopedik, işitme, dil ve konuşma, zihinsel özürlü olduğu, yüzde 8'inin ise süregelen hastalığa sahip olduğu kaydedildi. Bu durumda bölge nüfusunun yaklaşık yüzde 13'ünün özürlü olduğu belirtilirken, bunun büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor.

Kaynak: ( İhlas Haber Ajansı)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Özel Eğitim Haberleri