Kar İnsanı Kör Eder Mi

Kar göze zararlı mı? İşte ayrıntılar...

Seyrine doyulamayan kar manzaralari içimizi ferahlattiği kadar gözlerimizi de karartabilir. Güneşten gelen ultraviyole işinlarinin kar ya da buzdan yansimasiyla gözde kar körlüğü oluşabilir.

Hisar Intercontinental Hospital Göz Sağliği ve Hastaliklari Bölümü Uzmani Op. Dr. Faruk Eroğlu, kar körlüğü belirtileri ve yol açtiği rahatsizliklarlailgili bir değerlendirmede bulundu. Ultraviyole keratiti olarak da bilinen, gözün ani ve yoğun ultraviyole işinlara maruz kalmasi sonucu oluşan kar körlüğünün göz kapaklarinda ve konjonktiva tabakasinda (göz akini ve kapaklarin içini kaplayan ince zar) kizarikliklara ve yaniklara yol açtiğini kaydeden Eroğlu, 'En önemli etkisini ise gözün en ön kisminda bulunan kornea tabakasinda gösterir. Buna bağli gözlerde yanma, batma hissi, sulanma, ağri ve fotofobi (aşiri işik hassasiyeti) oluşur. Göz kapaklarinda istemsiz kapanma (blefarospazm) görülür. Gözde oluşturduğu hasarin şiddetine göre ise farkli derecelerde bulanik görmeye de yol açabilir. Ani ve yoğun şekilde ultraviyole işinlara maruz kalan gözlerde hassasiyet ve şikayetler 6-8 saat sonra başlar ve birkaç gün sürebilir. Fakat gözlerde oluşan hasarin boyutuna göre bu süre 1 haftaya kadar uzayabilir' dedi.

'AĞRI VEYA BULANIKLIK VARSA...'

Kar körlüğünün gözlerde oluşturduğu tahribatin ve rahatsizliğin etkisini en aza indirmek için neler yapilmasi gerektiğini de siralayan Op. Dr. Faruk Eroğlu, 'Gözlerinizi bol suyla yikayin. Göz kapaklariniza soğuk pansuman yapin. Gözlerinizde oluşan ağriyi hafifletmek için suni gözyaşi, çok ağrili durumlarda ise hekiminizin kontrolünde ağri kesiciler kullanin. Kesinlikle gözlerinizi ovuşturmayin. Çünkü ovuşturma rahatsizliğinizin daha da ilerlemesine ve korneada yaralanmalara yol açabilir. Gözlerinizde ağri, bulanik görme gibi şikayetleriniz varsa hiç vakit kaybetmeden göz hekiminize başvurun' diye konuştu.

Kar körlüğüne maruz kalmamak için alinmasi gereken önlemleri de anlatan Op. Dr. Faruk Eroğlu, 'Karli havada mutlaka ultraviyole blokajli koyu renkli güneş gözlükleri kullanin. Koruyucu suni gözyaşi damlalari kullanin. Kişin kullanacağiniz güneş gözlüğünü seçerken geniş çerçeveli, göz ve çevresini tamamen kaplayanlari tercih edin. Gözünüzde daha önce yaşadiğiniz göz hastaliği, göz ameliyati ya da göz kuruluğu gibi herhangi bir problem varsa daha dikkatli hareket edin' dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Genel-sağlık Haberleri