“İnşallah birkaç sene içinde kalp krizini tarihe gömmeyi istiyoruz.” Bu temenni, Turgut Özal Üniversitesinden Doç. Dr. Esra Gündüz’e ait.
Çünkü üniversitede görevli bilim insanları, vücuttaki değişimi fark ederek bir enzim salgılayacak ve kalp krizini engelleyecek bir buluşa imza attı.
Dr. Esra Gündüz, hücrelerin genetik yapısına müdahale ettiklerini söyledi, “Hücredeki bu genlerle biraz oynayarak önceden kalp krizini teşhis edebilmeye çalışıyoruz” dedi.
Laboratuvar ortamında geliştirilen, genetiği değiştirilmiş hücrenin bir anlamda ilk yardım yapacağını belirten aynı üniversiteden Öğretim Görevlisi Safa Yapan da, “Kalp krizi oluşmadan önce bir oksijen azalması oluyor. Hücre bunu algılayacak, orada pıhtı oluşmaya başlarken pıhtıyı çözecek enzimi salgılayacak. Bir anda oluşan oksijen fazlalığından damar duvarının zarar görmesini engellemek için de tekrar orada oluşan oksijen radikallerini yıkacak. Böylece kişi farkında olmadan kalp krizini atlatmış olacak” diye konuştu.
Proje, dünyanın önde gelen üniversitelerinden Amerikan MIT'nin düzenlediği uluslararası bilim yarışmasında altın madalya aldı.
Hücre kültürü ortamındaki çalışmalar tamamlandı, sırada hayvan deneyleri var. Buradan da olumlu sonuç alınırsa, kısa süre içinde gönüllüler üzerinde ilk uygulamalar gerçekleşecek.