"Panik bozukluk günümüzde halk arasında bilinen psikiyatrik hastalıklar arasına girmiştir. Hasta, panik atak sırasında, çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, sıcak basması ve bayılacakmış hissi gibi kalp rahatsızlığını düşündüren belirtiler yaşar. Çoğu kişi bu nedenle kalp krizi geçirdiğini düşünerek acil servise başvurur. Bu kişiler kalp krizi geçirmedikleri konusunda ikna olsalar bile, gerçekten kalp krizi geçirecek olurlarsa panik atak sanarak mağdur olmaktan korkarlar.
KRİZ DEĞİL PANİK BOZUKLUK
Burada bilinmesi gereken, panik bozukluk, kalp hastalığı olan kişilerde de görülmektedir. Bu durumda panik bozukluk tedavi edilmezse kalp hastalığının gidişi olumsuz yönde etkilenmektedir. Çünkü, panik atak sırasında, kalbin daha hızlı atmasına neden olan bazı stres kimyasallarının kandaki düzeyi artar. Bu durum kalpte ritm bozulmasına neden olabilir. Panik atak sırasında hastaların bir kısmı hızlı hızlı nefes alıp verirler, bu sırada da kalbi besleyen damarlarda spazm oluşabilir. Ayrıca, panik bozukluk hastalarında ataklar dışında da stres düzeyinin yüksek olması nedeniyle kalbi besleyen damarların çeperleri kalınlaşabilir ve esnekliğini kaybedebilir.
Sürekli stres altında çalışan kalp yorulur. Dolayısıyla, kalp hastalarında panik atak sırasında kalp krizi geçirme riski artar. Panik bozukluk tedavi edilmediğinde kalp hastalığının seyri kötüleşir. Kalp ya da tansiyon ilaçları yetersiz gelmeye başlar. Bu nedenle, kalp hastalarında panik bozukluk tedavisi hayati önem taşır. Panik bozukluk ilaç ve psikoterapiyle kontrol altına alınıp, tedavi edilebilir. Stres düzeyi azalınca kullanılan kalp ilaçlarının dozları ya da sayısı dahi düşebilmektedir."
MCATURK.COM & NP GRUP