Uzmanlar, kese kâğıdına dönülmesini önerirken, siyah poşetlerin gıda alımında kullanılmamasını istiyor.
Üretimi yıllık 260 bin tonu bulduğu belirtilen siyah poşetler çoğunlukla atık malzemelerden yapılıyor. Pazar esnafı ise ucuz olduğu için bu poşetleri tercih ediyor.
Atık maddelerin işlenmesiyle elde edilen hastalık riski yüksek naylon poşetlerin insan sağlığı açısından risk taşıdığı, bu tür malzemeler yerine geçmişte yaygın kullanılan geri dönüşümü mümkün kese kâğıdının tercih edilmesi gerektiği bildirildi.
Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, pet şişe, kova ve tıbbi atık gibi maddelerin toplanarak tekrar işlenmesiyle üretilen siyah renkli naylon poşetlerin kullanımının özellikle kenar mahallelerdeki semt pazarlarında hızla devam ettiğini söyledi. Seyyar satıcı ve pazar esnafının, kaliteli poşetlere nispetle çok daha ucuz olduğu için siyah poşeti tercih ettiğini belirten Göktaş, yetkili kurumlara gerekli tedbirleri almaları için girişimde bulunduklarını ifade etti. Göktaş, ABD ve Avrupa ülkelerinde 30 yıldır halk sağlığını tehdit etmeyen ve geri dönüşümü mümkün kâğıt torba kullanıldığını belirterek, "Bu ülkelerde gerek halk ve gerekse ticari işletme sahipleri daha bilinçli olduğu için, naylon poşet kullanımı kesinlikle yok ve aynı zamanda yasak." dedi. Türkiye'de de kese kâğıdından yapılan torbalara 20-30 yıl önce veda edildiğini söyleyen Göktaş, kâğıt torba kullanımını sağlamak üzere örgütlü oldukları 41 ilde bu konuda çalışma sürdürdüklerini anlattı. Mustafa Göktaş, "Çevreciler olarak, hamurla yapıştırılan kese kâğıtlarının özlemini çekiyoruz." dedi. Her türlü naylon poşetin toprağa karışmadan uzun yıllar varlığını sürdürdüğünü belirten Göktaş, şöyle konuştu: "İnsan sağlığı açısından risk taşıyan siyah renkli poşet tüketimi yıllık 260 bin tonu buluyor. Bu oran, birinci sınıf malzemeden yapılan naylon torbalarla birleşince rakam katlanıyor. ÇETKODER olarak, bu tür malzemeler yerine kâğıt poşet kullanımının yaygınlaşması gerektiğine inanıyor, bunun için 15 yıldır çaba harcıyoruz. Aynı zamanda, halkın bilinçlenmesi konusunda üzerine sorumluluk düşen kurum ve kuruluşların da çalışma yapmasını bekliyoruz."
Çukurova Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hunay Evliya da çöplerden toplanarak hijyenik olmadan elde edilen koyu renkli naylon poşetlerin, gıda amaçlı kullanılmaması gerektiğini söyledi. Bu tür atıklardan elde edilen malzemelere ağırlıklı olarak pazarlarda rastlanıldığına dikkati çeken Evliya, şunları söyledi: "Özellikle ev hanımları, mutfak ihtiyaçlarını karşılamak üzere gittikleri semt pazarlarında aldığı gıda maddelerini bu tür torbaların içine doldurulmasına karşı çıkmalı. Bu ürünler sadece atıkların toplanmasında kullanılmalı. Bu tarzdaki poşetler çok iyi temizlenmeden geri kazanıldığı için bazı hastalık oluşturucu mikroorganizmalar içerebilir."
Adana, aa