Kadınların Erkeklere Göre Zeka Skoru Yükseliyor

Araştırmacılar kadınların IQ değerlerinin erkeklerden daha yüksek olduğu sonucuna ulaştılar. Kadınlar Erkeklere Göre Daha mı Akıllı? işte sorunun ayrıntıları cevabı:

Çeviren: Seda KARAKÖSE / Aktüel Psikoloji


Kadının fendi erkeği yendi mi? Araştırmacılar kadınların IQ değerlerinin erkeklerden daha yüksek olduğu sonucuna ulaştılar. Son yüzyıl içerisinde kadınlar önce rakipleri olan erkeklerin seviyesine yetiştiler daha sonra ise onları geride bıraktılar. 

Zeka testleri yüzyıllardır yapılmaya devam ediyor. Elde edilen sonuçlarda cinsiyetler arası zeka seviyesi farkı onlarca yıldır pek değişmiyordu :  Genellikle kadınlar erkeklerden yaklaşık 5 puan gerideydi. Zeka araştırmaları alanında önde gelen bilim adamlarına göre bu farklılık genetik faktörlerin bir sonucu olmalıydı.

İngiliz gazetesi "Sunday Times" ın yayınladığı bir haber durumun değiştiğini gösterdi : Tarihte ilk defa bu sene kadınların IQ seviyesi ortalaması erkeklerin ortalamasından daha yüksek. Son yıllardaki oranlar bu değişikliğin sinyallerini veriyordu. Cinsiyetler arası IQ değerleri farklılığı git gide azalmaya başlamıştı.

Gazete yayınlamış olduğu raporda Yeni Zelanda uyruklu James Flynn'i tanık gösterdi. James Flynn onlarca yıldır zeka testleriyle meşgul olan bir bilim adamı. Flynn Sunday Times gazetesine yaptığı açıklamada şu cümleleri kullandı: "Geçtiğimiz yüzyıllarda kadınların ve erkeklerin IQ seviyeleri arttı fakat kadınlarda bu artış daha hızlı gerçekleşiyordu. Bu durum modern zamanın bir sonucudur. Modern zamanın karmaşıklığı beyinlerimizin sürekli bir uyum sağlama süreci içerisinde olmasını sağlıyor ve bu da IQ seviyelerinin yükselmesini beraberinde getiriyor." Kadınların IQ seviyelerindeki bu artışın en mantıklı açıklaması ise, sahip oldukları zor yaşam tarzı. Günümüzde kadınlar birçok görev üstleniyor ve bununla birlikte birçok farklı yeteneğe sahip olmak zorundalar. Birçok kadın bir yandan meslek sahibi olup bir yandan aile işleriyle uğraşıyor. 

James Flynn'in yaptığı açıklamaya göre; kadınların entelektüel potansiyellerinin çok geç  farkına varmış olmaları da bu değişikliği açıklayabilecek diğer bir faktör.
Sunday Times gazetesinde Flynn bulgularını bir kitapta yayımlamak istediğini de ayrıca belirtti. Ancak bir kitap yazmanın öncesinde uzun bir veri toplama sürecine ihtiyaç var. "Modern zamanın kadınlar üzerindeki etkisi henüz yeni başlıyor." 

Flynn ilk olarak seksenli yıllarda büyük bir ilgiye neden oldu. O zamanlar yaptığı araştırmalar sonucunda endüstri ülkelerindeki zeka seviyesinin 50 yıl öncesine göre büyük bir artış gösterdiğini fark etmişti.  Zamanla bu değişime "Flynn Etkisi" adı verildi. Flynn Almanya zeka seviyesi ortalamasında 1954 ve 1981 yılları arasında 17 puanlık bir artış tespit etti. Flynn'e göre bu artışın iki farklı sebebi vardı: İlki beslenme koşullarının iyileşmesi, ikincisi ise modern dünyanın-  insanın soyut düşünebilme yetisini geliştirmesini zorunlu kılan- karmaşıklığı.

Kaynak: www.spiegel.de


Araştırmalar Haberleri