Kadınlar Mevsim Değişikliğinden Daha Fazla Etkileniyor

vücudun fiziksel ve ruhsal yapısını yakından etkileyen mevsim değişikliklerinin, kadınları daha fazla etkilediği BELİRTİLİYOR.

Mevsim geçişlerinde solunum rahatsızlıklarında artış görüldüğüne dikkat çeken uzmanlar, vücudun fiziksel ve ruhsal yapısını yakından etkileyen mevsim değişikliklerinin, kadınları daha fazla etkilediğini söylüyor.

Bu aylarda yorgunluk, halsizlik, depresyon gibi şikayetlerin artığını belirten uzmanlar, spor ve sağlıklı beslenme tavsiye ediyor.

Mevsim değişikliklerinde vücudun takviye gıdalara ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Bursa Özel Bahar Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ömer Kurt, mevsim değişikliği olduğu aylarda yorgunluk, halsizlik, depresyon gibi şikayetlerin artığını belirtti.

Bu şikayetler için sporun ve sağlıklı beslenmenin önemini hatırlatan Kurt, "Beslenme her mevsim dengeli ve düzenli yapılmalıdır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için C, B ve E vitaminlerinin alınmasına dikkat edilmelidir. Kafein ve alkolden uzak durulmalı, ada çayı gibi bitkiler sıkça tüketilmelidir. C vitamini virüs engelleyicidir, vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlar, vücudu bakteri toksinlerinden korur, savunma sistemini güçlendirir.

Yeşil biber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, limon gibi besinler bol miktarda C vitamini içerir. Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, kurubaklagiller, tahin gibi besinlerde bulunan diğer bir antioksidan da E Vitaminidir. Yemeklere sıvı yağ koymak, haftada 2 kez kurubaklagil tüketmek, E vitamininin yeteri kadar tüketimi sağlanabilir. Balık, balık yağı, fındık ve cevizde bulunan omega -3 yağ asitleri ise antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Haftada 2 ya da 3 kez balık, 6-7 fındık, 2-3 ceviz tüketilmesi, zeytinyağlı salata ve sebze yemeklerinin düzenli yenmesi önemlidir." dedi.

Kadınların bu dönemden erkeklere oranla daha fazla etkilendiğini dile getiren Op. Dr. Ömer Kurt,mevsimg eçişlerinde en çok solunum rahatsızlarının görüldüğünü söyledi.

Ömer Kurt, kronik akciğer, KOAH, amfizem gibi kronik solunum yolu hastalarıyla, tekrarlayan astımı olan kişilerde mevsim değişimlerinde hastalık belirtilerinin şiddetlendiğini kaydetti.

Dr. Ömer Kurt şöyle devam etti; "Bu tür rahatsızlıkları olan kişilerin mevsim geçiş dönemlerinde giyinmelerine ve beslenmelerine özen göstermeleri gerekir. Uzun süreli kronik hava yolu hastalığına veya müzmin kronik bir akciğer hastalığına sahip kişiler, terli terli dışarı çıkmamalı, soğuk su içmekten ve motosiklete binmekten kaçınmalıdırlar. Mevsim geçiş hastalıkları olarak karşımıza çıkan solunum sıkıntısı, öksürük, balgam ve ateş gibi semptonlar, hastaları hastaneye yatma zorunluluğu duyulabilen bir konuma getirebiliyor." CİHAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Kadın Sağlık Haberleri