Yaşlanma sadece kadında değil, erkekte de değişimlere yol açıyor. Yaşlanan adam sendromu olarak da bilinen andropoz, yaşın ilerlemesiyle beraber erkeklik hormonu olan testosteron seviyesinin azalması ve buna bağlı olarak ortaya çıkan şikayetlerin oluşturduğu durum.
Andropozda kadınların menopoz döneminde yaşadıklarına benzer şikayetler görülüyor. Çünkü bu dönemde aynı kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de hormon seviyelerinde değişiklikler görülmeye başlıyor. Her erkek 40'lı yaşlardan sonra 10 yılda bir, kanında bulunana testosteronun %10'unu, 50 yaşından sonra ise %25'ini kaybediyor. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Basri Çakıroğlu, kesin bir yaş sınırı olmasa da, 50 yaşından sonra erkeklerin ürolojik takibe alınmaları gerektiğini söylüyor.
Testosteron cinsel faaliyetlerin yanı sıra hem erkekte hem de kadında ruh halini düzenleyen bir hormon.
ANDROPOZ BU BELİRTİLERLE BAŞLIYOR
Testosteron, cesaret, iyi olma hali, entelektüel aktivite, kas gücü, karın bölgesinde yağlanma ve kilo artışı gibi vücuttaki birçok faaliyetin düzenlenmesinde etkili. Testosteron seviyesi düşen erkeğin psikolojisi olumsuz etkileniyor, kaslarında zayıflama başlıyor, göbek bölgesinde yağlanma oluşuyor ve entelektüel aktivitesi zayıflıyor. Dr. Çakıroğlu, bununla birlikte depresif ruh hali, uyku bozuklukları, cilt değişiklikleri, cinsel isteksizlik ve ereksiyon problemlerinin de bu dönemde ortaya çıktığını belirtiyor.
NASIL TANI KONULUR?
Dr. Çakıroğlu, yaşla birlikte testosteron seviyesinde düşme başladığını fakat bu düşüşün herkes için aynı olmadığını belirterek, “Total testosteron ve serbest testosteron, FSH, LH ve prolaktin hormon düzeylerine bakılır. Testosteron hormonu sabah 8 ile 11 saatleri arasında kanda en yüksek seviyededir, bu nedenle bu saatler arasında kan testi yaptırmak daha sağlıklı sonuç almayı sağlar" diyor.
Ölçümlerde testosteronda düşüklük, belirtilerin bir kısmı veya hepsi varsa andropoz tanısı konulabilir.
TEDAVİ İÇİN NELER YAPILIYOR?
Ölçümlerde total testosteron seviyesi 350 ng/dl altında ise tedavi gerektiğini vurgulayan Üroloji Uzmanı Dr. Çakıroğlu, “Bu durumda dışarıdan testosteron takviyesi verilmelidir” diye konuşuyor.
Testosteron tedavisi, oral tabletler, vücuda sürülen jeller ve kas içine yapılan iğnelerden oluşuyor.